null Experiment: trainingen voor vliegtuigonderhoud met draagbare technieken

OW_WEKIT_head_large.jpg
Digital Learning
Experiment: trainingen voor vliegtuigonderhoud met draagbare technieken
Hoe effectief en efficiënt is het gebruik van Augmented Reality en wearables in de training voor vliegtuigonderhoud? Om die vraag te beantwoorden heeft WEKIT in het voorjaar een test gedaan bij Lufttransport in Tromsø (Noorwegen). De technieken werden ingezet tijdens trainingen in het uitvoeren van pre-flight inspecties. WEKIT is een Europees project dat innovatieve bedrijfstrainingen ontwikkelt en test waarin gebruik gemaakt wordt van wearables: draagbare technologieën zoals een smartwatch of kleding met sensoren. Het Welten-instituut is een van de partners in het project.

Controle op luchtwaardigheid

WEKIT organiseert een aantal experimenten om de haalbaarheid te testen van het gebruik van draagbare technologieën om trainingen efficiënter, betaalbaarder en boeiender te maken. In Tromsø werden medewerkers met behulp van Augmented Reality getraind in het uitvoeren van de eerste tien stappen van de pre-flight inspectie. Deze inspectie wordt voor het vertrek van een vliegtuig uitgevoerd en heeft tot doel de luchtwaardigheid te controleren. 55 personen namen deel aan de test, waaronder onderhoudsmedewerkers in opleiding, ervaren medewerkers (monteurs) en technici, allen werkzaam op de onderhoudsbasis van Lufttransport. Ook een groep studenten van het departement van Engineering & Safety (IIS) van the Arctic University of Norway namen deel aan het traject.

Makkelijk aan te leren en prettig om mee te werken

Het effect van het inzetten van deze techniek op de training wordt momenteel nog onderzocht, maar de personen die betrokken waren in deze en andere WEKIT-testen gaven aan dat ze over het algemeen met plezier de technieken gebruikten en er ook naar uitzien om ermee te werken. Als redenen gaven ze aan dat de technieken intuïtief en makkelijk aan te leren waren en ze vonden het prettig ermee te werken zonder dat ze het gevoel kregen ervan afhankelijk te worden.

Over WEKIT

WEKIT is een Europees project dat innovatieve bedrijfstrainingen ontwikkelt en test waarin gebruik gemaakt wordt van wearables: draagbare technologieën zoals een smartwatch of kleding met sensoren. De Open Universiteit is een van de partners in het project. De testen die dit jaar worden uitgevoerd in de geneeskunde, de luchtvaart en de ruimtevaart hebben als doel te onderzoeken of je met die technieken trainingen efficiënter, betaalbaarder en boeiender kunt maken.

Lees meer over WEKIT of bekijk de video:

Meer nieuws van het Welten-instituut.
Maak kennis met het Welten-instituut.