null Expertmeeting mijnschade: pleidooi voor een regionaal instituut voor de afwikkeling van mijnschade in Limburg

RW_Mijnbouwschade_head_large.jpg

Expertmeeting mijnschade: pleidooi voor een regionaal instituut voor de afwikkeling van mijnschade in Limburg

Er moet een regionaal instituut in Limburg worden opgericht dat kennis en expertise bundelt, burgers adviseert en begeleidt bij de afwikkeling van schade veroorzaakt door voormalige mijnbouw. Dat vinden de Open Universiteit en de Gemeente Heerlen. Zij worden hierin gesteund door de 9 overige 'mijngemeenten' in Limburg en de provincie Limburg. Een voorstel voor zo’n instituut ligt er, en is inmiddels aangeboden aan staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw.

Het Instituut Milieu, Mens en Mijnbouw Limburg (I3ML) werd tijdens een expertmeeting op 17 mei 2023 gepresenteerd door Casper Gelderblom, wethouder van de gemeente Heerlen en Michiel Tjepkema, hoogleraar Overheidsaansprakelijkheid en mijnbouwschade aan de Open Universiteit.

Meest schrijnende schadegevallen

Alleen voor de meest schrijnende schadegevallen bestaat op dit moment een regeling. Deze wordt afgehandeld door de Stichting Calamiteitenfonds (mijn)waterschade Limburg. Voor alle andere gevallen bestaat er op dit moment nog geen schaderegeling, terwijl in 2020 al juridisch is bepaald dat er geen verjaring meer zit op het vragen voor een schadevergoeding voor mijnbouwschade. I3ML zou hiervoor de oplossing zijn.

Stijgend mijnwater

Tijdens de expertmeeting werd in kaart gebracht wat de na-ijlende effecten van mijnbouw in Zuid-Limburg eigenlijk zijn. Sinkholes, verzakkingen, bodembeweging en aardbevingen worden veroorzaakt door het stijgende mijnwater. Dit leidt tot schade aan woningen. Van kleine scheuren tot grote gaten en huizen die langzaam verzakken. Meer dan 10.000 woningen hebben inmiddels schade opgelopen door voormalige mijnbouw.

Lessen uit Groningen

Naast de materiële schade was er ook aandacht voor de immateriële schade. Gedupeerden kunnen op dit moment nergens terecht om hun schade te verhalen. Tijdens de bijeenkomst werd ook aandacht besteed aan de lessen die uit de situatie in Groningen kunnen worden getrokken. Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht, benadrukte dat de aard en omvang van het probleem gekend moeten zijn om duurzame oplossingen te vinden. Ook stelde hij voor om bewoners actief te betrekken en schade niet of beperkt op basis van aansprakelijkheidsrecht af te handelen.

Vele gezichten

Tijdens de expertmeeting werd duidelijk dat mijnschade in Limburg vele gezichten kent. Alle deskundigen leverden vanuit hun eigen onderzoeksgebied een belangrijke bijdrage aan de vraag hoe een schaderegeling in Limburg er uit moet komen te zien en hoe gedupeerden op de best mogelijke manier gehoord en geholpen moeten worden. Op 25 mei 2023 gaat staatssecretaris Vijlbrief in gesprek met de gemeente Heerlen en onderzoekers van de Open Universiteit.

Media

Presentaties

Bekijk alle presentaties die werden gegeven tijdens de expertmeeting op 17 mei 2023.

Ook interessant

Lessen uit schadeafhandeling in Groningen en Limburg - Platform Overheid
David Schelfhout, Bestuurskundige en onderzoeker, adviseur Andersson Elffers Felix (AEF).