Groene oplossingen voor verbetering leefbaarheid in Heerlen-Noord: studenten geven advies
Studenten Folkert van der Meer, Richard Klooster en Ruben van Rijswijk bezochten de wijk, doken in beleidsstukken van de gemeente Heerlen, spraken met beleidsmedewerkers en brachten de fysieke en sociale uitdagingen van Heerlen-Noord in kaart. Uit hun onderzoek komen een aantal adviezen en aanbevelingen naar voren. De studenten maakten tevens op basis van dit rapport een handige infographic (zie afbeelding), waarin de wensen en uitdagingen helder op een rij worden gezet. Het adviesrapport is gratis beschikbaar.
Heerlen-Noord
Heerlen-Noord kent naar Nederlandse begrippen een relatief grote sociale problematiek, zoals hoge werkloosheid, armoede en criminaliteit. In 2022 is het stadsdeel door de Rijksoverheid aangewezen om deel te nemen aan het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. De vertaling van het programma naar de praktijk staat mede onder leiding van Programmabureau Heerlen-Noord. Een van de hoofddoelen is het verbeteren van de fysieke leefomgeving. Door vergroening de leefbaarheid verbeteren, is één manier om de sociale kansen voor inwoners te vergroten.
Hittestress, bewoners en lokaal bestuur
Studenten Folkert, Richard en Ruben gingen na in hoeverre het groenbeleid in het stadsdeel kansen biedt voor verdere vergroening en verbetering van de leefbaarheid. Ze brachten fysieke aspecten als hittestress in kaart, evenals de rol van bewoners en de rol van het lokale bestuur. De resultaten van deze drie afzonderlijke onderzoeken brachten ze samen in een adviesrapport, met hierin drie concrete aanbevelingen.
Heldere visie en plan
Het Programmabureau Heerlen-Noord moet volgens hen zelf een heldere visie rond vergroening formuleren en op basis daarvan met de gemeente om tafel. 'Het scherper definiëren van wat vergroening daadwerkelijk betekent en het stellen van doelstellingen voor de verschillende wijken (binnen Heerlen-Noord) geeft richting aan de vergroeningsambities', aldus de studenten. Een heldere doelstelling is volgens hen ook van belang voor de andere aanbevelingen.
Kleinschalige buurtprojecten
De studenten vinden ook dat bewoners in staat moeten worden gesteld om eigen wensen en behoeften in hun straat en buurt te verwezenlijken. Dit biedt een 'gouden' kans voor het programmabureau; het kan samen met bewoners en gemeente kleinschalige buurtprojecten ontwerpen en uitvoeren, zonder dat daarbij bestaand beleid in de weg staat, het liefst door voort te bouwen op succesvolle bestaande projecten. Dit creëert betrokkenheid van de buurtbewoners en meer waardering voor het resultaat. Het programmabureau kan hierbij de rol als initiator en oliemannetje op zich nemen tussen bewoners en gemeente.
Aandacht voor nieuw én oud groen
Er moet naast het ontwikkelen van 'nieuw' groen ook aandacht blijven voor 'oud' groen. De studenten wijzen op de lange termijn. Als er meer bomen en planten worden aangelegd, moet er ook rekening worden gehouden met langjarig onderhoud en het financiële plaatje dat hierbij hoort. Daarnaast is het aanplanten van bomen een investering die letterlijk moet groeien voor de gewenste effecten zichtbaar worden.
Milieuadviesbureau
Milieuadvies is het online milieuadviesbureau van de Open Universiteit. Studenten werken in teamverband aan echte milieuopdrachten van echte opdrachtgevers. Leren en werken zijn één in deze bijzondere cursus, die de afronding vormt van de wetenschappelijke Bachelor-of-Science opleiding Milieu-natuurwetenschappen.
Lees het adviesrapport: Groeien naar een sociaal-groene toekomst van Heerlen-Noord (2023)