Het Wiser-onderzoek: welzijn in een duurzame economie
Economische groei versus welzijn
Jarenlang werd economische groei, weergegeven in het bruto binnenlands product (bbp), gezien als dé manier om samenlevingen naar een duurzaam hoog welzijn te leiden. Maar die eenzijdige focus wordt steeds problematischer. De groei van het bbp vertraagt en tegelijkertijd nemen de milieu- en sociale kosten ervan toe. Dat dwingt tot het maken van een afweging tussen het welzijn van de huidige generatie en dat van toekomstige generaties. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een hoger bbp over het algemeen het subjectieve welzijn van mensen nauwelijks verbetert. En er zijn groepen en regio's die buiten de boot vallen. Kortom: economische groei blijkt te falen als instrument om maatschappijen naar een duurzame en inclusieve samenleving te leiden.
Welzijn toekomstige generaties
Als economische groei geen goed instrument is, wat dan wel? Het WISER project wil een nieuw kader voor economische ontwikkeling ontwerpen dat rekening houdt met productiviteit, welzijn, inclusiviteit en duurzaamheid waardoor het beleidsmakers meer beleidsopties biedt en helpt betere beleidskeuzes te maken. Dit kader is gebaseerd op empirisch onderbouwde en theoretisch verantwoorde beleidsinzichten over het verhogen van het welzijn van de huidige generaties zonder het welzijn van toekomstige welzijn op te offeren. De multidisciplinaire aanpak integreert kennis uit verschillende disciplines en combineert kwantitatieve en kwalitatieve technieken om solide bewijs te genereren. De relevantie van de beleidsaanbevelingen zullen worden ondersteund door inzichten van en interactie met belanghebbenden.
Inclusiviteit
Als eerste stap zal het project identificeren hoe je de groei van het bbp en de productiviteit kunt bevorderen en die ontwikkeling ten goede kunt laten komen aan het welzijn van álle inwoners. De nadruk daarbij ligt op relaties die economische groei en duurzaam hoog welzijn verzoenen. Het projectteam zal analyseren hoe deze relaties werken op verschillende subgroepniveaus, door expliciet rekening te houden met genderperspectieven en kansarme groepen. De onderzoekers gaan ook casestudies uitvoeren in verschillende regio's (Afrika en Latijns-Amerika) om daaruit lessen te trekken.
Doel is een mensgerichte maatschappij
Het raamwerk zal naast economische groei ook welzijn, inclusiviteit en duurzaamheid integreren. Voor beleidsmakers wil het project een dashboard en een groenboek ontwikkelen, die handvatten bieden om duurzame groei te realiseren en het welzijn te maximaliseren. Met als uiteindelijk doel: een mensgerichte maatschappij waar het welzijn hoog is, verspreid is over alle sociale groepen, duurzaam en milieuvriendelijk.
Het WISER project: Well-being in a Sustainable Economy Revisited wordt gesteund door het Horizon 2020 programma van de Europese Unie en heeft een looptijd van drie jaar (tot 1 oktober 2026). In het project werken 24 instellingen samen. De coördinatie is in handen van Martijn Burger, bijzonder hoogleraar Economics of Happiness, van de Open Universiteit (faculteit Managementwetenschappen).