null Studiedag Informatica en Informatiekunde

INF_Studentendag_head_large.jpg

Studiedag Informatica en Informatiekunde

Ieder kwartiel is er aan het begin van de onderwijsperiode een 'Studiedag Informatica en Informatiekunde' voor de bacheloropleidingen Informatica en Informatiekunde en de masteropleidingen Computer Science, Artificial Intelligence en Software Engineering.

Op de studiedagen zijn er cursusbijeenkomsten, plenaire presentaties, afstudeerpresentaties, workshops, voorlichtingsactiviteiten, en dergelijke. Een prima gelegenheid dus om een nieuw onderwijskwartiel te starten. Studenten, belangstellenden en docenten ontmoeten elkaar, wisselen kennis uit en werken een dag in een stimulerende atmosfeer. Eén keer per jaar, in november, heeft de dag ook de functie van studentendag en alumnidag.

In principe worden zoveel mogelijk studie-activiteiten waarvoor fysieke aanwezigheid verplicht of wenselijk is op de studiedagen ingepland, zodat het voldoende is om één keer per kwartiel persoonlijk aanwezig te zijn. De studiedagen worden georganiseerd door de vakgroep Informatica en de vakgroep Informatiekunde.

Studiedag Informatica en Informatiekunde kwartiel 3

De eerstvolgende studiedag vindt plaats op vrijdag 16 februari 2024 bij Domstad Utrecht, je bent van harte uitgenodigd! We hebben er deze keer voor gekozen om sessies van een uur in te plannen (i.p.v. anderhalf uur) en horen graag na de studiedag hoe jullie dit hebben ervaren. Wil je de studiedag liever online bijwonen? Geen probleem, de meeste sessies zijn ook live online te volgen. Via het aanmeldformulier kun je na het selecteren van de sessie aangeven of je naar Utrecht komt of dat je de sessie online volgt. Volg je de sessie online dan ontvang je een aantal dagen voorafgaand aan de studiedag per e-mail de deelnamelink.

In the spotlight

Keynote: 'Natuurlijke taal programmeren: de brug tussen mensen en AI' - Erik Meijer
Volgens een recent artikel in De Volkskrant maakt tenminste een op de drie Nederlanders gebruik van generatieve AI tools zoals ChatGPT, Dall-E, Midjourney, etc. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat je met AI systemen kan communiceren in natuurlijke taal. Dit maakt generatieve AI veel toegankelijker dan traditionele computers voor mensen die geen programmeerervaring hebben.

Natuurlijke taal is echter een inefficiënte manier om ideeën en instructies precies uit te drukken. Daarom creëren informatici programmeertalen en wetenschappers wiskundige notaties. Als AI de toekomst van computergebruik is, hebben we nieuwe programmeertalen nodig om met AI systemen te converseren.

In deze presentatie demonstreren we het ontwerp van een op natuurlijke taal gebaseerde programmeertaal voor het instrueren van AI-systemen. Deze AI-taal is gebaseerd op technieken die ook aan de basis van traditionele programmeertalen liggen.

De kruisbestuiving tussen AI-taalmodellen en traditionele programmeertalen opent nieuwe wegen voor het effectief uitvoeren van complexe taken met AI-taalmodellen. Door de krachten van zowel natuurlijke taal als programmeertalen te benutten, kunnen we de communicatiekloof tussen mensen en AI-systemen overbruggen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een toekomst van naadloze en intuïtieve interactie met AI.

Over Erik Meijer
Dr. Erik Meijer is als computer scientist en ondernemer werkzaam in de Verenigde Staten. Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en werkte als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast was hij als deeltijdhoogleraar verbonden aan de TUDelft en de University of Nottingham (UK). Hij startte een eigen bedrijf (Applied Duality), werkte met Netflix en Google en bij Microsoft en Facebook (Meta) als director of Engineering.

Programma studiedag Informatica en Informatiekunde 16 februari 2024 - Domstad Utrecht

Bekijk de programmaflyer met de toelichtingen en het definitieve programma. Alle sessies, behalve de besloten sessies zijn voor iedereen vrij toegankelijk.
Ben je nog geen student bij de Open Universiteit dan is de studiedag een mooie manier om kennis te maken met ons aanbod en als het ware een 'proefles' te volgen. Tijdens de pauze staan de studieadviseurs en docenten voor je klaar om een vrijblijvend praatje te maken. Je bent van harte welkom!

Vanaf 13.30 uur Inloop
14.15 - 14.25 uur Opening en welkom
14.30 - 15.30 uur

Middagsessies

  • Afstudeerproject BSc Informatiekunde (hybride)
  • Communicatievaardigheden IB1402 (besloten, alleen op locatie)
  • Concepten van programmeertalen IB2702 (hybride)
  • Design for Change IM0603 (hybride)
  • Inleiding Informatica deel 1 IB0102 (alleen op locatie)
  • Projectmanagement IB3802 en IB4302 (hybride)
  • Relationele databases IB0302 (hybride)
  • Responsible Artificial Intelligence IM0802 (hybride)
  • Software testen deel 1 IB3202 (hybride)
15.30 - 15.40 uur

Pauze

15.40 - 16.40 uur

Middagsessies

  • Afstudeerpresentaties masters Informatica (alleen op locatie)
  • AppLab deel 1 (hybride)
  • Communicatievaardigheden IB1402 (besloten, alleen op locatie)
  • Deep Neural Engineering IM1102 (hybride)
  • Formele talen en automaten IB0802 (hybride)
  • Inleiding Informatica deel 2 IB0102 (hybride)
  • Lineaire algebra en stochastiek IB0602 (hybride)
  • Software Architecture IM0203 (hybride)
16.40 - 16.50 uur

Pauze

16.50 - 17.35 uur Keynote - Erik Meijer
17.35 - 18.30 uur

Pauze met broodbuffet

 

  • Ik maak een praatje met studievereniging TouW
  • Sessie 'Hoe werkt studeren aan de Open Universiteit' (max 20 min)
  • Ik wil graag een gesprek met de studieadviseur
18.30 - 19.30 uur

Avondsessies

  • Afstudeerpresentaties master informatica (alleen op locatie)
  • AppLab deel 2 IB2602 (hybride)
  • Geavanceerd objectgeoriënteerd programmeren IB0902 (hybride)
  • Key Topics in Artificial Intelligence IM0702 (hybride)
  • Kunstmatige intelligentie IB2802 (hybride)
  • Premaster Formele technieken 1 IB0003 (hybride)
  • Premaster AI: Programmeren met Python IB3502 (hybride)
  • Software testen deel 2 IB3202 (hybride)
  • Startbijeenkomst VAF CS/SE (alleen op locatie)
19.30 - 20.30 uur Borrel

Aanmelden

Deelname is gratis maar in verband met groepsindelingen en het broodbuffet is tijdig aanmelden (en bij verhindering afmelden) verplicht. Je kunt je tot en met zondag 11 februari 2024 aanmelden voor de studiedag door het aanmeldformulier in te vullen. Indien na aanmelden blijkt dat je toch niet kunt deelnemen dan graag afmelden zodat studenten die op de reservelijst staan kunnen deelnemen. Op de cursussite geeft jouw docent aan of deelname aan de groepsbijeenkomst verplicht is en welke voorbereiding daartoe vereist is.

Locatie

De studiedag vindt plaats bij Domstad Utrecht. Raadpleeg de website van Domstad voor de actuele bereikbaarheidsinformatie. De locatie is lift- en rolstoeltoegankelijk.

Adresgegevens:
Cursus- en vergadercentrum Domstad
Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht
030 - 29 27 777

Vanaf Centraal Station Utrecht
Lopend (ca. 10 minuten) uitgang Jaarbeursplein; dan de Volksbank aan de rechterzijde passeren, Graadt van Roggenweg (met de trambaan) volgen. Bij de tramhalte/stoplichten de weg oversteken, hier zie je Domstad links voor in de zijstraat.

Met de auto
Op de eigen parkeerplaats aan de achterzijde van Domstad kun je maar zeer beperkt de auto kwijt. Daarbij geldt vol=vol. Let op: in de wijk rondom Domstad is het betaald parkeren middels betaalautomaten (pinnen). Parkeren is ook mogelijk op het terrein van de Jaarbeurs.

Contactinformatie

studiedag.informatica.informatiekunde@ou.nl

Data volgende studiedagen

  • Kwartiel 4: zaterdag 4 mei 2024

Terugblik

Bekijk de korte video-impressie van een eerdere Informatica studiedag op YouTube of in onze videobank.