Cybercrime
Terwijl cijfers laten zien dat de 'traditionele' misdaad met name in Europa een dalende tendens vertoont, nemen de gevallen van cybercrime toe, inclusief de illegale praktijken op het zogenaamde 'dark web', het deel van het wereldwijde web dat niet direct vindbaar is voor de zoekmachines. Dat stelt politie en justitie voor flinke uitdagingen. Eén van die uitdagingen behelst het vinden van een gezonde balans tussen het bestrijden van cybercrime en het recht op privacy. Daarbij probeert het team manieren te vinden om bewijsmateriaal op effectieve wijze te verzamelen en te delen met verschillende jurisdicties in binnen- en buitenland.
Grensoverschrijdend
Volgens het team van onderzoekers is een internationale samenwerking noodzakelijk: 'Om echt tot veroordelingen te komen, zullen de internationale grenzen tussen de diverse politiekorpsen moeten worden opgeheven. Het delen van bewijsmateriaal met elkaar, maar ook het verkrijgen van inzicht in en het hebben van vertrouwen in elkaars werkwijzen en rechtssystemen ligt aan de basis van een goede samenwerking. Daarbij zullen we ook om moeten gaan met beperkingen ten aanzien van de vrijheid van meningsuiting en verschillen in wetgeving in de diverse landen.'
Kick-off
Op maandag 26 juni en dinsdag 27 juni 2017 vindt in het politiestudiecentrum in Warnsveld de aftrap plaats van het internationale onderzoek. Gedurende die dagen zitten de projectleiders uit Engeland, Zweden, Noorwegen en Nederland bij elkaar om eerste aanzetten te geven voor het onderzoek. Wouter Stol is namens de Open Universiteit de algemene projectleider.