null Vlogger Gwen van Poorten in gesprek met Madelon Otto: Kan iedereen een burn-out krijgen?

ALG_UvNL_head_large.jpg
Geluk
Vlogger Gwen van Poorten in gesprek met Madelon Otto: Kan iedereen een burn-out krijgen?
Wat is een burn-out eigenlijk? Hadden mensen vroeger ook burn-outs? Kunnen we het allemaal krijgen en hoe zorg je ervoor dat het je niet overkomt? YouTuber, presentatrice en ervaringsdeskundige Gwen van Poorten gaat in haar nieuwe podcast in gesprek met OU-onderzoekster Madelon Otto. Gwen vuurt al haar vragen af op Madelon en komt erachter wat de wetenschap nou eigenlijk zegt over dit fenomeen.

Het roer om

Gwen van Poorten werd als presentatrice voor BNN niet gelukkig en besloot haar eigen pad te kiezen. Ze maakt haar eigen content en deelt die via haar eigen YouTube kanaal. Sinds een burn-out tien jaar geleden besteedt ze veel aandacht en tijd aan haar zoektocht en die van haar volgers naar geluk en een fijn leven. Daarbij heeft ze aandacht voor 'millennial issues' zoals werkdruk, sociaal leven, burn-outs, meditatie, sport en lifestyle. Vanuit haar eigen ervaring met een burn-out vuurt ze haar vragen af op Madelon Otto.

In gesprek met Madelon Otto

Madelon Otto is onderzoekster bij de faculteit Psychologie van de Open Universiteit. Haar promotieonderzoek richt zich op proactief gedrag van werknemers. Proactief gedrag is niet alleen cruciaal voor het succes van de onderneming, het heeft ook alles te maken met het risico op burn-out. Madelon Otto onderzoek of proactieve concepten, zoals job crafting en voice (constructief veranderingen suggereren) ook effectief zijn als preventie van burn-out.

Beluister de podcast

Hoe word je gelukkig volgens de wetenschap?

Gwen van Poorten ging ook in gesprek met geluksprofessor Meike Bartels (VU). Zij doet als biologisch psycholoog onderzoek naar de relatie tussen genen en geluksgevoel. Word je geboren met aanleg voor geluk of heb je zelf ook een vinger in de pap? Gwen gooit haar het vuur aan de schenen, gewapend met haar eigenvragen en die van haar volgers. Wat is geluk eigenlijk? Hoe doe je onderzoek naar geluk?