Inhoud
In de tbs-instellingen in Nederland wordt ± 19% van de daders gediagnosticeerd met de persoonlijkheidsstoornis psychopathie. In de gevangenispopulatie heeft ± 25% deze persoonlijkheidsstoornis. Deze groepen zijn veroordeeld voor de meest gruwelijke misdrijven zoals moord, doodslag en verkrachting. Mensen met een psychopathische persoonlijkheidsstoornis zijn egocentrisch, gewetenloos, manipulatief en antisociaal. Ondanks deze negatieve persoonlijkheidskenmerken kunnen psychopathische individuen in eerste instantie op anderen als zeer charmant en sympathiek overkomen. Deze combinatie van eigenschappen maakt hen extra gevaarlijk omdat aan de buitenkant hun kwaadaardige inborst erg moeilijk te herkennen is.
Wat veel mensen echter niet weten is dat er ook personen met een psychopathische persoonlijkheid rondlopen die niet in de gevangenis of in de tbs-kliniek verblijven maar die onder ons leven. Van deze groep weten we nog maar weinig. Recente onderzoeken laten zien dat een relatief grote groep van hen zich aangetrokken voelt tot leiderschapsfuncties binnen het bedrijfsleven en de politiek. Wie zijn deze psychopathische leiders? Waarom ambiëren zij een leiderschapspositie? In welk opzicht lijken zij op de psychopathische criminelen in detentie en op welke punten verschillen deze twee groepen van elkaar? En misschien wel de belangrijkste vraag: Vormen psychopathische leiders een risico voor onze democratische rechtsstaat? Deze en andere vragen passeren de revue in dit webinar 'Psychopathische leiders in het bedrijfsleven en de politiek'.
Kijk het webinar terug
Over de spreker
Dr. Désiré Palmen is onderzoeker bij het lectoraat Ondermijning en het lectoraat Veiligheid in afhankelijkheidsrelaties van de Centres of Expertise van Avans Hogeschool. Tevens is zij docent bij de Academie voor Welzijn & Gezondheid van Avans Hogeschool. Zij is doctor in de klinische psychologie met als expertisegebied de psychopathologie met de focus op persoonlijkheidsstoornissen. Ze promoveerde in december 2021 als buitenpromovenda aan de faculteit Rechtswetenschappen van de Open Universiteit met haar proefschrift: 'In Search of the Psychopathic Leader: the deconstruction of the profile of a manifestation of 'successful' psychopathy'. In mei 2022 ontving Désiré de Anja Oskamp Award. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt voor het beste proefschrift van de Open Universiteit van dat jaar.