null Leer te durven op het Wetenschapsfestival Expeditie Next

PSY_TrainingDurven_12493_head_large.jpg
Leren
Leer te durven op het Wetenschapsfestival Expeditie Next
Veel kinderen hebben een probleem met bang zijn. Toch krijgt maar 20% van die kinderen een training of behandeling. Onderzoekers van de Open Universiteit hebben een online training Leer te Durven ontwikkeld, speciaal voor angstige kinderen. Kinderen met angstklachten kunnen die gratis volgen. De onderzoekers zijn op 2 mei 2019 aanwezig op het Wetenschapsfestival Expeditie Next waar ze op een speelse manier met kinderen (en hun ouders) laten nadenken over bang zijn.

Tijdig aanpakken kan erger voorkomen

Een effectieve manier om iets aan angstklachten te doen is Cognitieve Gedragstherapie. Toch wordt maar 20% van de kinderen met angstklachten behandeld. Dat is een probleem, want angstklachten bij kinderen monden vaak uit in angststoornissen. Zowel angstklachten als angststoornissen hebben een chronisch karakter. Een tijdige aanpak kan dus erger voorkomen. Dat er zo weinig behandeld wordt, heeft verschillende redenen. De toegankelijkheid en beschikbaarheid van behandelingen is een probleem. Verder zijn de behandelingen niet aangepast aan kinderen en is zelfs niet helemaal zeker of die cognitieve gedragstherapie bij kinderen wel hetzelfde effect heeft als bij volwassenen. 

Laagdrempelige online training

Met de online training Leer te durven willen de onderzoekers de drempel om een training te volgen zo laag mogelijk maken. De training is gebaseerd op de bestaande face-to-face training. Tegelijkertijd wordt de effectiviteit van de online training bij kinderen onderzocht: lukt het om bij de kinderen gewenst gedrag te bevorderen en ongewenst gedrag te verminderen? Leren de kinderen meer durven?

Ontmoet de onderzoekers

Op 2 mei zijn de onderzoekers aanwezig op het Wetenschapsfestival. Op een speelse manier kunnen kinderen er aan de slag. In een angstquiz gaan ze nadenken over bang zijn. Ze gaan ook als een detective de confrontatie aan met spinnen. Ze krijgen een punt voor elk onderdeel van de spin dat ze goed hebben onderzocht. En er is een scary box: wie durft? De onderzoekers zijn aanwezig om de kinderen te begeleiden, maar ook om hun ouders te vertellen over het onderzoek en de training.

Meer weten? 

Kijk voor meer informatie over Leer te durven op de website. Overweegt u om uw kind mee te laten doen met de online training? Neem dan via diezelfde website contact op met de onderzoekers. Of bezoek ze op 2 mei in Rotterdam bij Expeditie Next