null Lezing: De biologie van goed presteren

OW_GoedPresteren_14136_head_large.jpg
Leren
Lezing: De biologie van goed presteren
Bij jongeren is het brein nog volop in ontwikkeling. De leefstijl van jongeren beïnvloedt die ontwikkeling en ook het leren. Jérôme Gijselaers, onderzoeker bij de Open Universiteit, doet onderzoek naar de ontwikkeling van het brein in samenhang met leefstijl. En dan met name de relatie tussen beweging en leren. Hij is door verschillende onderwijsinstellingen uitgenodigd om zijn kennis te delen met docenten én leerlingen. En hij spreekt op 17 april 2018 bij de Beurs Beter Begeleiden, georganiseerd door de Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs.

Bewegen, slapen, eten

Het onderzoek van Gijselaers is gericht op de het effect van bewegen op leren. Maar in zijn presentatie gaat hij ook in op de effecten van andere leefstijlzaken, zoals slaap en voeding. Onder leren verstaat hij niet alleen het schoolse leren of het leren van specifieke dingen zoals wiskunde. Het gaat om het algemene leren, en de effectiviteit ervan. Jérôme: 'Slapen is ook leren. Bewegen is ook leren. Als je goed in je vel zit, presteer je beter.' Vandaar de titel van zijn presentatie: De biologie van goed presteren. Gijselaers gaat in de presentatie in op de ontwikkeling van het brein, zoomt vervolgens in op leefstijl en presteren (specifiek op slaap, beweging en voeding) en sluit af met de interactie van deze leefstijlfactoren.

Van vo tot hbo, van leerlingen tot docenten

Bij Avans hogeschool gaf hij een lezing voor de studenten van de opleiding Communicatie & Multimedia Design. Deze lezing ging over de biologie rondom leerprestaties, te weten: slaap, beweging en een beetje voeding en hun samenhang. Dezelfde presentatie gaf hij aan de docenten van het Koning Willem 1 college in Den Bosch. Op 21 maart is hij opnieuw te gast in Den Bosch: op het 'Kind en Educatie congres' geeft hij een lezing voor de derdejaars studenten Onderwijsassistent en (Gespecialiseerd) Pedagogisch medewerker, het volledige onderwijsteam en het werkveld. Tot slot spreekt hij op 19 april op een besloten dag voor de mavo-, havo- en vwo-leerlingen van ISW Hoogeland Naaldwijk.

Beter leren door meer bewegen?

Op 17 april 2018 is hij een van de sprekers op de Beurs 'Beter Begeleiden' van LBBO: de Landelijke Beroepsgroep voor Begeleiders in het Onderwijs. De titel van zijn presentatie daar is 'Beter leren door meer bewegen?' Welke invloed heeft bewegen op het jonge brein? Wat zegt dat over ons leervermogen? En hoe kun je beweging in een onderwijs-setting benutten? Hoe kunnen we door middel van beweging kinderen helpen zich nog beter te ontwikkelen? Er is meer mogelijk dan alleen de traditionele gymles. Voor meer informatie en aanmelding kun je terecht op de website van LBBO.

Bekijk het minicollege

Zie onderstaande video 'Wat moet je de dag voor je tentamen doen behalve leren?'

Jérôme Gijselaers is is onderzoeker bij het Welten-instituut, het expertisecentrum voor leren, doceren en technologie van de Open Universiteit.