null Lezing Denkende romans: literatuur en de filosofie van mens en cultuur

CW_DenkendeRomans_JeroenVanheste_head_large.jpg
Lezing Denkende romans: literatuur en de filosofie van mens en cultuur
Op zaterdag 24 november 2018 geeft Jeroen Vanheste een lezing over de raakvlakken tussen filosofie en literatuur. De lezing wordt gehouden in studiecentrum Antwerpen.

Kan literatuur een vorm van filosofie zijn? Natuurlijk zijn er belangrijke filosofen geweest die ook prachtig konden schrijven en wier werk als een literaire vorm van filosofie gezien kan worden, maar is het omgekeerde ook mogelijk: bestaat er filosofische literatuur? Kunnen gedichten, toneelstukken en romans helpen bij het beantwoorden van filosofische vragen over mens en cultuur? In zijn boek Denkende romans stelt Jeroen Vanheste aan de hand van literaire werken van onder andere Cervantes, Tolstoj, Proust, Bellow, Kundera en Houellebecq dat literatuur inderdaad kan bijdragen aan het filosofische denken over mens en cultuur. In zijn lezing bespreekt Jeroen Vanheste aan de hand van zijn boek Denkende romans enkele voorbeelden van 'literatuur als filosofie'.

Locatie

Studiecentrum Antwerpen, Blindestraat 14, 2000 Antwerpen

Programma – 24 november 2018

  • 10.00 uur: Ontvangst
  • 10.05 uur: Lezing door dr. Jeroen Vanheste, universitair docent filosofie aan de Open Universiteit. Zijn expertisegebieden zijn de cultuurfilosofie, cultuurkritiek en de literaire representaties van filosofische vraagstukken.
  • 12.30 uur: Einde

Aanmelden

Wilt u graag de lezing bijwonen? Dan kunt u zich aanmelden via stz.cenr@ou.nl. Deelname staat open voor iedereen, voor studenten is deze lezing onderdeel van de cursus Het wetenschappelijk debat.


Dr. Jeroen Vanheste