null Nieuwe mastervariant Klinische kinder- en jeugdpsychologie

PSY_Master_KKJ_head_large.jpg
Nieuwe mastervariant Klinische kinder- en jeugdpsychologie
De Open Universiteit start in september 2022 met de nieuwe Nederlandstalige academische mastervariant Klinische kinder- en jeugdpsychologie. Studenten worden opgeleid tot professionals die de vaak complexe psychische hulpvragen van kinderen en hun ouders op de juiste manier en op basis van academische kennis kunnen beantwoorden. De master is in deeltijd te volgen. De master Klinische kinder- en jeugdpsychologie is bedoeld voor studenten die zich na een bachelor psychologie of (ortho)pedagogiek willen verdiepen in het werkveld van kinder- en jeugdwerk. Maar ook voor hbo-professionals die psycholoog willen worden in het kinder- en jeugdveld. Of zich verder willen ontwikkelen in de richting van wetenschappelijk onderzoek.

Hulpvraag kinderen en ouders

Hoogleraar Klinische psychologie Susan van Hooren en haar onderwijsteam kijken ernaar uit om met de opleiding te beginnen. 'De psychische hulpvraag van kinderen, jongeren en ouders in Nederland groeit nog steeds. Vaak wachten ze lang op de juiste zorg. Met de mastervariant Klinische kinder- en jeugdpsychologie wil de Open Universiteit bijdragen aan betere hulp aan deze groep. Kinderen zijn de toekomst, de dragers van onze samenleving. Daar willen wij graag energie in steken.'

Aandacht voor het kind en zijn omgeving

Omdat voorkomen beter is dan genezen besteedt de nieuwe opleiding veel aandacht aan vroegtijdig ingrijpen. Studenten verdiepen zich in de psychische ontwikkeling vanaf de eerste duizend dagen van het kind tot en met de adolescentie. Van Hooren: 'Ze leren met een brede blik naar kinderen en hun omgeving te kijken. De psychische ontwikkeling staat namelijk niet op zichzelf maar is onderdeel van een groter systeem. Daarom is het zo belangrijk dat onze studenten leren om ook omgevingsfactoren zoals ouders, school en afkomst uitgebreid in beeld te brengen. Alleen dan kun je begrijpen wat er écht met een kind aan de hand is, en een integraal behandelplan maken.'

Goed te combineren met een baan

Studenten kunnen de mastervariant Klinische kinder- en jeugdpsychologie van de Open Universiteit op afstand en in hun eigen tempo volgen. Ons onderwijs bestaat uit een mix van zelfstudie, online begeleiding en fysieke bijeenkomsten. En is daardoor goed te combineren met een baan. Met een wo-opleiding psychologie kun je direct of via een individueel schakelprogramma aan de mastervariant beginnen. Voor belangstellenden met een hbo-diploma loopt de route eerst via de bachelor Psychologie.

Heb je interesse? Bekijk alle informatie over inschrijven en toelatingseisen.

Symposium

In het kader van de nieuwe master vindt op 24 juni 2022 het symposium Klinische kinder- en jeugdpsychologie plaats. Bekijk het programma en meld je aan.