null Onderwijswetenschappers aanwezig op de VELON-conferentie 2025

OW_EAPRIL_12929_head_large.jpg

Onderwijswetenschappers aanwezig op de VELON-conferentie 2025

Tijdens de VELON-conferentie, die op 10 en 11 maart 2025 plaatsvindt in Rotterdam, presenteren Emmy Vrieling-Teunter en Maartje Henderikx van de faculteit Onderwijswetenschappen hun onderzoek naar de facilitering van blended leren binnen Teacher Learning Groups (TLG’s). Ook zijn Marinka Kuijpers en Emmy, samen met Iselinge collega’s Rosanne Hebing, Carolien van Riswijk en Lianne Post betrokken bijeen rondetafelgesprek over kansengelijkheid in het onderwijs.

Blended Teacher Learning Groups in de pabo

Binnen de lerarenopleiding basisonderwijs (pabo) spelen TLG's een steeds belangrijkere rol in de professionalisering van (aanstaande) leraren. TLG's zijn sociale configuraties (zoals teams, leergemeenschappen of netwerken) waarin pabostudenten, basisschoolleraren en lerarenopleiders collectief leren aan de hand van praktijkvraagstukken door middel van sociale interacties. Door de opkomst van digitalisering krijgen TLG's steeds vaker een blended vorm, waarin fysieke (F2F) en online bijeenkomsten worden gecombineerd. Hoewel blended leren verschillende voordelen biedt, zoals meer flexibiliteit en toegang tot leermaterialen, kan het ook sociale interacties bemoeilijken en de onderlinge verbondenheid van de deelnemers verminderen. Het onderzoek van Vrieling-Teunter en Henderikx richt zich op de sociale configuratie (praktijkgerichtheid, doelgerichtheid & verbondenheid) van blended TLG's en de manier waarop deelnemers deze ervaren tijdens zowel F2F als online bijeenkomsten.

Onderzoek en aanbevelingen

Het onderzoek betrof drie TLG's binnen een Nederlandse pabo. Acht fysieke en vier online bijeenkomsten werden per TLG geanalyseerd, en gegevens werden verzameld via audio-opnames, interviews en focusgroepen. De resultaten hebben geleid tot concrete aanbevelingen voor het optimaliseren van blended leren in TLG's, zoals: zorg voor professionalisering van zowel deelnemers als facilitators, integreer F2F en online activiteiten op basis van specifieke doelen, en plan de eerste bijeenkomst F2F om sociale cohesie te bevorderen.

Rondetafelgesprek: Kansengelijkheid in het onderwijs

Het rondetafelgesprek vormt de start van een vierjarig onderzoek naar interprofessionele samenwerking in de pedagogisch-educatieve sector. Het project ‘Alle Kansen voor Ieder Kind’ onderzoekt hoe professionals door beter samen te werken gelijke kansen kunnen creëren voor kinderen. Het richt zich op ontwerpprincipes voor effectieve netwerken waarin professionals samenwerken om een inclusief onderwijsaanbod te realiseren. Tijdens het rondetafelgesprek worden deelnemers uitgenodigd om hun kennis en ervaringen met interprofessionele netwerken/interprofessioneel samenwerken te delen. Ook wordt verkend welke bevorderende en belemmerende factoren zij in de praktijk ervaren bij het organiseren van interprofessionele samenwerking tussen studenten en/of professionals, zowel aan de kant van de opleidingen als de praktijk.

De VELON-conferentie staat dit jaar in het teken van ‘Woorden én daden’. Lerarenopleiders uit Nederland en Vlaanderen komen samen om te spuien hoe zij woorden van advies of theorie kunnen omzetten naar concrete daden, bijvoorbeeld rond kwaliteit van onderwijs en digitalisering. Je vindt het abstract book hier.