null Open Universiteit werkt mee aan vitaliteitspakket voor zorgpersoneel

PSY_Gezondheidszorg_14116_head_large.jpg
Open Universiteit werkt mee aan vitaliteitspakket voor zorgpersoneel
Zorgpersoneel heeft het zwaar in tijden van COVID-19. Om medewerkers van een Gelders ziekenhuis een hart onder de riem te steken, ontwikkelden verschillende OU-docenten van de faculteit Psychologie met andere partijen een pakket aan inspiratie en oefeningen. Daarmee willen ze de vitaliteit van zorgmedewerkers bevorderen.

Samenwerkingscollectief

Universitair docenten Trijntje Vollink, Marjan Nijkamp en Esther Bakker van de vakgroep Gezondheidspsychologie aan de OU sloten zich aan bij initiatiefnemer Pepijn Happel. Als 'florateur' (expert in floreren) vormde hij samen met hen en met ondernemer Marcel Raassens, positief psycholoog Miriam Jager, werkplezierdeskundige Rob Koops, spiritual life coach Hester van der Zee geheel belangeloos een samenwerkingscollectief. Met hun spontane initiatief willen zij de medewerkers van het Gelderse ziekenhuis vrijblijvend een optimaal ondersteuningspakket aanbieden.

Inspiratie

Universitair docent Esther Bakker zegt over de inhoud van het pakket: 'Het interventiepakket bestaat uit online werkvormen, tips, oefeningen, vlogs en blogs. Zo is er voor elk wat wils, om uitgebreid aan de slag te gaan of snel inspiratie op te doen. Leidinggevenden kunnen aan de slag met onderwerpen als positief leiderschap en verbinding in hun team. Voor medewerkers zijn onderwerpen als waardering, vitaliteit en ontwikkeling mogelijk interessant.'
Alle interventies die het gelegenheidscollectief aanbiedt (online coaching, gedachtenexperimenten en instrumenten voor gedragsverandering) zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit onder meer het Job Demands-Resources-model (JD-R-model), neurowetenschappen, positieve psychologie en het concept positieve gezondheid, en de Acceptance Commitment Therapie (ACT).

Vitaliteit

Hiermee hoopt het samenwerkingscollectief van ondernemers en wetenschappers de zorgmedewerkers te helpen hun vitaliteit te behouden terwijl ze heel hard werken om de crisis de baas te blijven. Het pakket is speciaal ontwikkeld voor het Gelderse ziekenhuis. Andere ziekenhuizen of (zorg)instellingen die geïnteresseerd zijn in dit inspiratiepakket kunnen contact opnemen met het samenwerkingscollectief via Pepijn Happel.

Meer informatie