null Oral history: Paul Kirschner over zijn carrière, zijn visie en zijn vakgebied

OW_MediaInKlas_head_large.jpg
Leren
Oral history: Paul Kirschner over zijn carrière, zijn visie en zijn vakgebied
Sinds 2012 interviewt het Archief en Documentatiecentrum van de Nederlandse Gedragswetenschappen (ADNG) wetenschappers die geschiedenis hebben geschreven in hun veld. Doel is hun verhaal vast te leggen voor toekomstige generaties. Deze maand is de video van het interview met Paul Kirschner, hoogleraar-emeritus van de Open Universiteit, online gekomen.

Paul Kirschner

In 2019 hield Paul Kirschner zijn afscheidsrede als hoogleraar bij de Open Universiteit. In zijn afscheidsrede, zei hij 'Af en toe stilstaan is geen achteruitgang'. In zijn rede keek hij terug op 37 jaar Open Universiteit. In het interview met Vittorio Busato van ADNG kijkt hij opnieuw terug, en nu op zijn héle loopbaan. Maar hij geeft ook zijn visie op zijn vakgebied toen en nu.

Oral history

Oral history is een wetenschappelijke methode van geschiedschrijving: de geschiedenis wordt vastgelegd in video-interviews met mensen die terugkijken op hun leven. Oral history is een belangrijke aanvullende primaire bron voor historiografie. In 2012 is ADNG gestart met het interviewen van vooraanstaande wetenschappers. Doel is dat wetenschappers die geschiedenis hebben geschreven in hun veld worden gehoord door toekomstige generaties. Tientallen emeritus-hoogleraren psychologie, pedagogiek en onderwijskunde zijn inmiddels geïnterviewd over hun carrière, visie en reflectie op hun vak.

Marie-José Enders-Slegers over Antrozoölogie

Eerder werd ook hoogleraar-emeritus Marie-José Enders-Slegers geïnterviewd. Zij werd hoogleraar op een leeftijd waarop de meeste hoogleraren met emeritaat gaan. Ze werd bovendien de eerste hoogleraar in een nieuw vakgebied binnen de Psychologie: de Antrozoölogie. Hoe als hoogleraar bij de Open Universiteit terecht kwam en waarom, en hoe het haar verging, vertelt zij in dit interview.