null Programma Heerlen-Noord: Ongelijke kansen in achterstandswijken aanpakken

PSY_VERLICHT_22507_head_large.jpg

Programma Heerlen-Noord: Ongelijke kansen in achterstandswijken aanpakken

Wie opgroeit in Heerlen-Noord heeft gemiddeld veel minder kans om gezond en gelukkig oud te worden. In een fatsoenlijke woning, zonder armoede en schulden. Om dat te veranderen is in 2022 het Programma Heerlen-Noord gelanceerd: gemeente, maatschappelijke organisaties én de Open Universiteit werken samen om de achterstandswijk leefbaarder en veiliger te maken. Het project is onderdeel van het 'Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid' dat twintig wijken omvat.

Hoe houden we jongeren uit de criminaliteit?

De Open Universiteit draagt bij met onderzoeksprojecten rond thema’s als inkomen, werk, wonen, leren, gezondheid en veiligheid. Hoogleraar Criminologie Emile Kolthoff ondersteunt het programma met onderzoek en advies over het voorkomen van jeugdcriminaliteit. Het project heet 'Preventie met Gezag'. Kolthoff benadrukt de noodzaak om jongeren in Heerlen-Noord alternatieven te bieden.

'Vechten tegen criminaliteit betekent investeren. Zet het jeugdwerk weer op poten. Zodat er toezicht komt, en jongerenwerkers het vertrouwen winnen van kinderen. Ook onderwijs is belangrijk. Vaak is er verband tussen slechte schoolresultaten, absentie en criminaliteit. Wanneer je daar bovenop zit, kun je verschil maken', aldus Kolthoff.

Video over onderzoek

Voor het project 'Preventie met Gezag' bundelen de faculteiten psychologie, rechtswetenschappen en cultuurwetenschappen hun krachten en werken nauw samen met straatcoaches in de wijk. Projectleider namens de Open Universiteit is dr. Evelyn Heynen. Samen met Emile Kolthoff vertelt zij in een video meer over het onderzoek dat ze doen.

Waarde van wetenschap

Universiteiten van Nederland (UNL), bundelt op haar website projecten waarbij maatschappelijke vraagstukken centraal staan. Het laat zien hoe door middel van onderzoek en in samenwerking met organisaties naar concrete oplossingen wordt gezocht voor lastige dilemma’s waar onze samenleving mee worstelt. Ga op de website van UNL naar de pagina van de Open Universiteit over de aanpak van ongelijke kansen in achterstandswijken.