null De resultaten van vijf jaar onderzoek binnen het project D2Grids

NW_Interreg_D2GRIDS_15880_head_large.jpg

De resultaten van vijf jaar onderzoek binnen het project D2Grids

D2Grids onderzocht de mogelijkheden van een 5e generatie stadsverwarming- en koeling (5GDHC) op vijf proeflocaties in Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. 5GDHC-systemen maken slim gebruik van de natuurlijke uitwisseling van verwarming en koeling, waarbij de stromen vraaggestuurd zijn. De Open Universiteit is een van de partners binnen het project, dat in september 2023 officieel wordt afgesloten.

Het project ging van start in 2018. Namens de Open Universiteit deden milieuwetenschappers Eugenia Bueno Martinez, Anna Bronzes en Wilfried Ivens de afgelopen jaren onderzoek binnen het project, dat van start ging in 2018. D2Grids ontving financiering van Interreg Northwest Europe (NWE). Mijnwater B.V., gevestigd in Nederland, coördineert het project met 15 andere hoofdpartners en 6 secundaire partners.

Milieuwetenschappers Open Universiteit

Onderzoekers Bueno Martinez, Bronzes en Ivens hebben in de afgelopen jaren meegewerkt aan een aantal onderdelen binnen het project. Zo hebben ze gekeken naar de milieueffecten van 5GDHC op de 5 proeflocaties. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar het markttransformatiepotentieel en het opstellen van beleidsaanbevelingen. Een belangrijke bijdrage hebben ze geleverd aan het opzetten van de eerste 5GDHC Industrial Alliance, een vereniging van organisaties en bedrijven die zich met hun producten en diensten kwalificeren voor 5GDHC-technologie en zijn samengebracht om verdere optimalisatie en uitrol van 5GDHC te ondersteunen.

Online cursussen en serious game

De onderzoekers ontwikkelden online cursussen die uitleg geven over wat 5GDHC precies is, hoe het werkt, wat de voor- en nadelen zijn van dit warmte- en koudenetwerk en over de technologie. Tot slot maakten ze een serious game, een interactief rollenspel met een hypothetisch scenario waarin een stadsverwarmingsbedrijf een bijeenkomst organiseert om 5GDHC te implementeren in een stad. Vijf belanghebbenden worden uitgenodigd voor deze bijeenkomst om samen de mogelijkheden en de uitdagingen te bespreken. Alle links naar de cursussen en de serious game zijn toegevoegd onder het bericht.

Masterthesis over D2Grids

Naast onderzoek van milieuwetenschappers, werd binnen D2Grids ook onderzoek gedaan door twee masterstudenten. Jana Suilen studeerde in juli 2023 af met haar thesis: 'Environmental impact assessment of 5th generation district heating and cooling systems'. In diezelfde maand presenteerde ook Elize Stoel haar masterthesis met als titel: 'Professional competences to support transformative change towards a largescale application of 5GHDC'.

Eindconferentie

Op 19 april 2023 vond in Paris-Saclay - één van de proeflocaties - de eindconferentie van D2Grids plaats. Tijdens dit event was er speciale aandacht voor de online cursussen en de serious game die werd ontwikkeld door onderzoekers Bronzes en Bueno Martinez. Je kunt de presentatie online terugkijken. In september 2023 komen alle projectpartners nog één keer samen, in Genk, waar wordt gewerkt aan een nieuwe 5GDHC-locatie.

Toekomst van 5GDHC

Alle proeflocaties blijven in de toekomst gebruik maken van 5GDHC. Op sommige plekken wordt het netwerk uitgebreid. Daarnaast hebben ook andere locaties interesse getoond. Bij een aantal van hen zijn de voorbereidingen al zo ver, dat het netwerk op korte termijn wordt geïmplementeerd. De onderzoekers hopen dat de kennis en ervaring die binnen D2Grids is opgedaan, wordt verspreid door de 5GDHC Industrial Alliance. Daarnaast bekijken de partners binnen het project mogelijkheden om hun samenwerking in de toekomst voort te zetten.

Output Open Universiteit D2Grids

Trainingen en serious game

De Open Universiteit heeft ook een eigen projectpagina waarop informatie, nieuws en de voortgang van het project te vinden is.