Premaster Gezondheidspsychologie
-
Psychologie
-
Deeltijd
-
60 EC
-
Nederlands
-
28 uur per studiepunt
-
Bepaal zelf je studietempo
-
Verkort je studie met vrijstellingen
-
Vanaf € 76,89 per studiepunt (zie tabblad Kosten)
-
Academisch jaar 2024-2025
Wat leer je in deze opleiding?
Voor wie is de opleiding bedoeld?
Competenties
Psychologie studeren aan de Open Universiteit betekent …
- structuur, maar tegelijk veel vrijheid
- in je eigen tempo, een academische studie volgen
- persoonlijke begeleiding en excellent studiemateriaal
- studieadvies op maat
- doorstromen van hbo naar een wo-master via een premaster
Opbouw
Wil je meer weten, vraag dan de studiegids aan.
Studieduur
Begeleiding
Met vragen over de inhoud van een cursus, studietaak of tentamen kun je terecht bij de docent van de cursus.
Met vragen over de studie-aanpak of studieplanning kun je terecht bij de studieadviseurs van Psychologie.
Begeleidingsbijeenkomsten
Voor een online practicum verloopt de aanmelding meestal via de online leeromgeving, na inschrijving voor de cursus. Voor verplichte practica in een studiecentrum verloopt de aanmelding anders: je wordt toegewezen aan een practicumgroep in het voor jou dichtstbijzijnde studiecentrum na aanmelding voor de cursus. Hiervan krijg je bericht. Het aantal plaatsen is beperkt, het kan dus voorkomen dat er een wachtlijst is bij deze cursussen. Lees altijd voor aanmelding de informatie bij de cursus op Studieaanbod of in de studiegids.
Tentaminering
Een online tentamen (digitaal individueel tentamen of digitaal groepstentamen) maak je meestal ’s avonds en soms ’s middags in het studiecentrum of thuis met online proctoring (een online surveillancesysteem). In het jaarrooster staat hoe en wanneer de cursus getentamineerd wordt. Binnen de inschrijfduur van 12 maanden heb je drie tentamenkansen. Na het succesvol afronden van een cursus ontvang je een certificaat.
Digitale omgeving
Via de online leeromgeving heb je vervolgens toegang tot het Opleidingsportaal Psychologie met informatie vanuit de faculteit, bijvoorbeeld over de bereikbaarheid van medewerkers, afstuderen en hulpmiddelen bij de studie. Ook heb je in de leeromgeving toegang tot elke cursus waarvoor je staat ingeschreven met het online studiemateriaal en oefentoetsen. Hier heb je ook contact met medestudenten en docenten en volg je groepsbijeenkomsten en colleges.
Studiecentra
Aanmelden
Vraag tijdig (ruim twee maanden voor de start van de premaster) toelating aan. Nadat je de officiële toelatingsbeschikking hebt ontvangen, kun je je per cursus aanmelden.
Starten
Een studieadviseur kan je helpen met het maken van een studieplanning.
Voorkennis
Toelating
Deze premaster is uitsluitend bedoeld voor studenten die willen doorstromen naar de mastervariant Gezondheidspsychologie en die al een opleiding hebben afgerond in de volgende richtingen:
Vrijstelling
Collegegeld
Wat kun je met jouw diploma?
Beroepen waaraan je onder meer kunt denken zijn:
- gezondheidscoach bij een bedrijf of in eigen praktijk,
- ontwikkelaar van voorlichtingsmateriaal bijvoorbeeld bij KWF Kankerbestrijding,
- trainer bij een arbodienst,
- psycholoog in de ouderenzorg,
- adviseur of consultant voor gemeenten of grote bedrijven, zoals zorgverzekeraars of arbodiensten,
- beleidsmedewerker/coördinator bij bijvoorbeeld GGD of Voedingscentrum,
- onderzoeker bij een universiteit of onderzoeksinstituut (RIVM, TNO, CBS, NIVEL),
- zelfstandig psycholoog (aanvullende opleiding tot gz-psycholoog nodig),
- in een ziekenhuis (bijvoorbeeld als medisch psycholoog, aanvullende opleiding tot gz-psycholoog nodig).
Houd er rekening mee dat je voor sommige beroepen een BIG-registratie moet hebben. Je kunt ook solliciteren naar een opleidingsplaats in een postmasteropleiding tot gz-psycholoog (noodzakelijk voor een BIG-registratie) indien je aanvullende vakken en de juiste stagevorm hebt afgerond.
Voor wie in België aan de slag wil als (klinisch) psycholoog: kijk voor actuele informatie op ou.be.
Diploma
Titel
Waardering
Meer informatie
Contact
Accreditatie
Mits je het juiste vakkenpakket (met extra vakken) en de juiste stagevorm hebt afgerond, biedt de bijbehorende mastervariant Gezondheidspsychologie de mogelijkheid tot het behalen van de Basisaantekening psychodiagnostiek (BAPD) van de beroepsvereniging Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).
Na het afronden van de masteropleiding kun je lid worden van het NIP). Tevens kun je onder voorwaarden inschrijven in beroepsregisters en de NIP-registraties Psycholoog van Arbeid en Gezondheid, Psycholoog-Trainer en Kinder- en Jeugdpsycholoog. De masteropleiding geeft niet automatisch recht op registratie. Per registratie gelden andere registratie-eisen, waaronder werkervaring in het werkgebied.
Bekijk hiervoor de registratie-eisen van het NIP. Ook kun je onder aanvullende voorwaarden instromen in vervolgopleidingen, zoals de postmasteropleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (gz-psycholoog). Je dient dan het juiste vakkenpakket en de juiste stagevorm te hebben gevolgd. Lees ook de belangrijke informatie onder Na je studie!