null Studenten doen kennis op over het strafrecht door serious game Damocles

RW_SvenBrinkhoff_SeriousGameDamocles_head_large.jpg
Leren
Studenten doen kennis op over het strafrecht door serious game Damocles
Ruim vierhonderd studenten die het vak Formeel Strafrecht aan de Open Universiteit volgen, behandelen op dit moment een real live casus in de vorm van een serious game. In de game Damocles krijgen studenten de rol van officier van justitie, advocaat én rechter en nemen ze vanuit die rol allerlei beslissingen. Het is een van de eerste serious games in Nederland, speciaal ontworpen voor rechtenstudenten en gericht op online activerend onderwijs. De game ging voor het eerst van start op 17 mei 2021 en duurt vijf weken.

Serious game

Het idee voor de serious game Damocles komt van prof. mr. Sven Brinkhoff: 'Gedurende de looptijd van de game is er elke week een virtuele klas. Dan praat en reflecteer ik met de studenten over de rol die ze de week daarvoor hebben vervuld en over de beslissingen die ze hebben genomen. Ik kan ze dan meteen feedback geven. Aan de achterkant van het systeem waarin de game is gebouwd, kan ik namelijk zien hoe ze een bepaalde beslissing hebben onderbouwd'. Volgens Brinkhoff heeft de game meerdere doelen. Studenten krijgen beter grip op de wetenschappelijke stof en een duidelijk en levendig beeld van de wijze waarop het strafrecht in de praktijk wordt toegepast en welke juridische en ethische dilemma’s hierbij spelen.


prof. mr. Sven Brinkhoff

Filmopnames

De serious game bestaat voor de helft uit een echt dossier, aangevuld met filmopnamen, geluidsfragmenten en andere multimediale interacties. Aan de filmopnames, die plaatsvonden in Amsterdam en andere plekken in Nederland, werkten acteurs en een complete filmploeg mee. Politieobservaties, de aanhouding en het verhoor van de hoofdverdachte werden gefilmd, maar ook bewakingsbeelden van een in scène gezette liquidatie.

Onderwijsinnovatie

Damocles is een van de eerste serious games in Nederland, die ingezet wordt in het juridisch wetenschappelijk onderwijs. De game heeft tot doel het actief verwerven van complexe beroepsvaardigheden, in een multimediaal vormgegeven realistische praktijksituatie en via combinaties van gaming- en didactische elementen. In de game zijn begeleiding en monitoring van voortgang ingebouwd. Deze vorm van online activerend onderwijs voorkomt dat studenten enkel bezig zijn met het lezen van juridische teksten. Bovendien krijgen ze dankzij de game een realistisch beeld van de alledaagse rechtspraktijk.

Damocles: het verhaal

Voor het scenario is geput uit bestaande strafzaken. Het verhaal speelt zich af rond een liquidatie die verband houdt met de productie en handel in crystal meth. Het bekende zwaard van Damocles staat symbool voor het gevaar dat verdachten die zich bezighouden met criminele praktijken voortdurend bedreigt. Ook in strafrechtelijke zin. Brinkhoff creëerde in 2019 ook al een serious game: De Aanslag, die deel uitmaakt van de mastercursus over de strafrechtelijke aanpak van terrorisme.

Bekijk de trailer van de game