null Symposium: 'Nervous Conditions in an Exhausted world' op vrijdag 31 maart 2023

CW_Symposium_Oratie_SarahdeMul_head_large.jpg

Symposium: 'Nervous Conditions in an Exhausted world' op vrijdag 31 maart 2023

De beroemde roman 'Nervous Conditions' (1988) van de Zimbabwaanse schrijver Tsitsi Dangarembga vertelt het coming-of-age verhaal van een dertienjarige meisje en haar strijd voor onderwijs in het koloniale Zimbabwe. Door de vakkundige verhandeling van ras, klasse, geslacht en culturele veranderingen, dramatiseert de roman de 'nervositeit' van de 'postkoloniale' omstandigheden die de wereld van vandaag nog steeds achtervolgen. Op vrijdag 31 maart 2023 organiseert de Open Universiteit het symposium 'Nervous Conditions in an Exhausted world'. Het symposium vindt plaats in de aula van de Open Universiteit in Heerlen.

Tijdens het symposium wordt de focus gelegd op het begrip 'nervous conditions'. In onze samenleving zien we een groeiend aantal geestelijke gezondheidsproblemen als gevolg hiervan. De sprekers onderzoeken hoe deze problemen verschillen afhankelijk van factoren zoals gender, etniciteit, seksualiteit. Dit doen ze in de context van een wereldwijde crisis die gevolgen heeft op diverse vlakken, zoals op economisch en emotioneel vlak, maar ook op gebied van milieu en politiek. Aansluitend aan het symposium houdt prof. dr. Sarah De Mul haar inaugurele rede getiteld 'Burn-outcultuur, diversiteit en inclusie'.

Hedendaagse nervous conditions

Hoe kunnen hedendaagse artistieke, literaire en wetenschappelijke praktijken de hedendaagse nervous conditions verbeelden, uitdagen er kritisch op te reflecteren of erdoor worden geïnformeerd? In hoeverre kunnen we de huidige nervous conditions begrijpen vanuit een gediversifieerd perspectief? Tijdens het symposium komen de volgende sprekers aan het woord: prof. dr. Gemma Blok (Open Universiteit), prof. dr. Begum Özden Firat (Mimar Sinan Fine Arts University, Istanbul) en prof. dr. Sonja van Wichelen (Universiteit van Sydney). Bekijk het volledige programma. Het symposium wordt georganiseerd door de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit.

Praktische informatie

Het symposium en aansluitend de oratie zijn toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Het symposium vindt plaats op vrijdag 31 maart 2023 van 12.30 uur tot 15.00 uur in de aula van de Open Universiteit, gebouw Pretoria, Valkenburgerweg 177 in Heerlen. Om 16.00 uur spreekt prof. dr. Sarah De Mul haar oratie uit. Wil je deelnemen aan het symposium en de oratie bijwonen? Meld je dan vooraf aan via ou.nl/uitnodiging (dit kan tot 24 maart 2023). Tijdens het symposium is Engels de voertaal. De oratie wordt in het Nederlands uitgesproken.