null Symposium over online en op afstand samenwerkend leren

OW_LELLE_12979_head_large.jpg
Leren
Symposium over online en op afstand samenwerkend leren
Bij samenwerkend leren is het de bedoeling dat studenten in groepjes hun eigen en elkaars leren maximaliseren door sociale interactie. Dat gaat niet vanzelf: er zijn didactische ingrepen nodig. Extra complicatie bij de Open Universiteit is dat het samenwerken op afstand en online moet gebeuren. Hoe organiseer je dat? En wat is de impact van het inzetten van technologieën als e-mail, discussiegroepen, etc. op de samenwerking en op de groepsdynamica? Dat zijn de centrale vragen van het symposium Online samenwerkend leren en social presence dat plaatsvindt op 31 januari 2020 bij de Open Universiteit in Heerlen.

Programma

 • 13.30 uur - Ontvangst en inloop
 • 14.00 uur - dr. Inge Molenaar: Sociaal gedeelde regulatie tijdens taakgericht lezen
  In de workshop wordt een nieuwe app voor sociaal gedeelde regulatie toegepast. Deelnemers gaan in groepjes van vier een taakgericht lezen taak uitvoeren, waarbij de app middels een macro script de sociale regulatie ondersteunt. Daarna wordt de theoretische onderbouwing van de app besproken, gevolgd door een discussie over verschillende vormen van het macroscript en de effecten op samenwerking en regulatie.
 • 14.40 uur - Posterpresentaties
  Door onderzoekers en PhD-studenten van de faculteit Onderwijswetenschappen
 • 15.00 uur - Joshua Weidlich, MA: Recent findings in social presence research
  In the workshop (in English) recent research of Weidlich will be presented as part of his PhD project. Topics are designing sociable online learning environments, the relevance of ambient awareness in online learning environments, and whether personality traits affect perceptions of social presence. Discussion is central in this workshop
 • 15.30 uur - Afronding
 • 16.00 uur - Oratie prof. dr. ir. Karel Kreijns: Online samenwerkend leren en social presence

 

Bijwonen?

Bijwonen? Meld je dan aan voor symposium en/of oratie vóór 24 januari a.s. via www.ou.nl/uitnodiging.

Oratie en symposium vinden plaats bij de Open Universiteit in Heerlen, gebouw Pretoria.