Themabijeenkomst 'Houdingen ten opzichte van DEI-initiatieven: Huidige trends en toekomstige richtingen'
Themabijeenkomst 'Houdingen ten opzichte van DEI-initiatieven: Huidige trends en toekomstige richtingen'
Houdingen ten opzichte van DEI-initiatieven
Diversiteit, Gelijkheid en Inclusie (DEI) initiatieven nemen wereldwijd toe, onder invloed van sociale bewegingen en veranderend beleid. Organisaties zetten stappen richting meer transparantie, eerlijke beloning en divers leiderschap. Tegelijkertijd zorgen politieke en economische spanningen ervoor dat sommige inspanningen stagneren. Onderzoek toont aan dat houdingen van werknemers tegenover DEI-beleid een sleutelrol spelen in het succes ervan, maar verdere theoretische ontwikkeling en praktische implementatie blijven nodig.
Doel van de bijeenkomst
Interdisciplinaire samenwerking leidt tot vernieuwende ideeën door het combineren van verschillende methoden en theoretische kaders. Met deze bijeenkomst willen wij onderzoekers uit diverse disciplines samenbrengen, zodat zij perspectieven kunnen uitwisselen en duurzame netwerken kunnen opbouwen. Tijdens deze thematische bijeenkomst bespreken we actuele ontwikkelingen en toekomstige onderzoeksrichtingen naar attitudes ten opzichte van DEI-beleid.
Onze hoofddoelen zijn:
1. Het bieden van een platform voor het presenteren van recent onderzoek;
2. Het faciliteren van netwerken voor de individuele onderzoekers;
3. Het stimuleren van samenwerkingsverbanden. We ondersteunen deelnemers bij het vormen van nieuwe en bestaande onderzoeksteams en het plannen van toekomstige onderzoekslijnen. Deze plannen worden aan het einde van de bijeenkomst verzameld en gedocumenteerd.
Programma
Het programma beslaat twee volledige dagen. Prof. Jojanneke van der Toorn zal de openingskeynote verzorgen. De projectpresentatie zal worden gegeven door de organisatoren, dr. Jill Knapen en dr. Miriam Engels. Het programma bestaat verder uit mondelinge presentaties, een postersessie en diverse netwerkmomenten en brainstormsessies.
Projectpresentatie
De resultaten van het door NWO gefinancierde onderzoeksproject 'It’s All in the Frame: Framing Diversity Policies to Reduce Attitudinal Resistance Toward Gender Quotas and Their Beneficiaries' worden gepresenteerd door Jill Knapen en Miriam Engels. Om de systematische ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties te bestrijden introduceren sommige overheden genderquota (GQ). Ondanks hun effectiviteit zijn GQ controversieel en worden ze over het algemeen als negatief ervaren. Via drie experimentele studies en een Vrije Associatie Taak werden strategische communicatiekaders ontworpen waarmee organisaties attitudinale weerstand tegen GQ kunnen verminderen. Dit onderzoek pakt de uitdaging aan om GQ positief te communiceren voor alle werknemers en draagt bij aan de sociale wetenschappen door te onderzoeken hoe beleidsinformatie kan worden gekaderd om publieke perceptie te beïnvloeden. Ook informeert het onderzoek de praktijk over de beste manieren om GQ te implementeren.
Registratie
De bijeenkomst staat open voor onderzoekers wereldwijd, waarbij gestreefd wordt naar een diverse, internationale groep deelnemers van verschillende carrièreniveaus en wetenschappelijke disciplines. In het bijzonder onderzoekers uit ondervertegenwoordigde groepen worden aangemoedigd om zich aan te melden.
Inzendingen voor mondelinge presentaties en/of posters van onderzoekers op alle niveaus (promovendi, postdocs, senior onderzoekers) binnen Psychologie, Bedrijfskunde, Sociale Wetenschappen en aanverwante vakgebieden, met een focus op attitudes ten opzichte van DEI-initiatieven zijn welkom. Hoewel het project zich specifiek richt op genderquota, wordt een brede focus beoogd die alle potentiële begunstigden omvat.
Registratie is ook mogelijk zonder presentatie, maar vanwege het beperkt aantal plaatsen krijgen presentatoren echter voorrang. Selectie van presentaties vindt plaats op basis van de kwaliteit en relevantie van het onderzoek. Ook abstracts van lopende onderzoeksprojecten zijn welkom. De maximale lengte van abstracts is 500 woorden, inclusief referenties.
Registratie is gratis, dankzij sponsoring door NWO. Deelname aan de twee dagen, inclusief lunch en koffiepauzes, wordt volledig gefinancierd door het organiserende instituut. De kosten voor het gezamenlijk diner op donderdagavond, evenals reis- en verblijfskosten zijn voor eigen rekening van de deelnemers.
Belangrijke gegevens
- Abstracts kunnen worden ingediend via het registratieformulier (volgt).
- Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen via: thematic-meeting@ou.nl.
- Deadline registratie: vrijdag 1 augustus 2025
- Beslissing toelating: uiterlijk 1 oktober 2025
- Registratiekosten: gratis (exclusief reis- en verblijfskosten)
- Bijeenkomst: 22-23 januari 2026
- Locatie: studiecentrum Utrecht
Keynote spreker | |
![]() |
Jojanneke van der Toorn is hoogleraar Werkplek-Inclusie van Lesbische, Homoseksuele, Biseksuele en Transgender personen aan de Universiteit Leiden en universitair hoofddocent Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze behaalde haar MA in Psychologie (2003) en Culturele Antropologie (2005, cum laude) aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in de Sociale Psychologie aan New York University (2010). Ze bekleedde posities aan Yale en Universiteit Leiden. Haar onderzoek richt zich op sociaal-psychologische mechanismen die weerstand tegen, steun voor en deelname aan progressieve sociale verandering verklaren. Ze analyseert motivaties van individuen om de status quo te behouden of uit te dagen, en onderzoekt de structurele en psychologische invloeden met maatschappelijke gevolgen. Ze specialiseert zich in intergroepsrelaties en sociale rechtvaardigheid, met een focus op diversiteit en inclusie op de werkvloer, in het bijzonder voor LGBTQ+ werknemers. Haar onderzoek onthult blinde vlekken in diversiteitsbeleid, de impact ervan op sollicitanten en werknemers, en hoe deze kunnen worden aangepakt. Daarnaast onderzoekt zij psychologische processen die groepsongelijkheid in stand houden. Ze slaat actief de brug tussen wetenschap en praktijk via o.a. de Nederlandse Inclusiviteitsmonitor en adviseert organisaties en overheden. Ze geeft tevens een executive masterclass over effectieve diversiteitsstrategieën. |
Onderzoekers | |
![]() |
Jill Knapen promoveerde in de Sociale en Organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam (2017). Ze werkte als universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en als onderzoeker bij het Nivel. Momenteel is zij universitair docent bij de afdeling Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Open Universiteit, waar zij tevens thematrekker is van het sectorplan Maatschappelijke Ongelijkheid en Diversiteit. Met haar onderzoek wil zij bijdragen aan gelijke kansen voor ondervertegenwoordigde groepen in de samenleving, met name op het gebied van diversiteit en inclusie op de werkvloer. Haar interesses omvatten gedrag en ervaringen van minderheidsgroepen, diversiteit op het werk, interpersoonlijke perceptie, zelfbeeld en fysieke kenmerken (zoals lengte). |
![]() |
Miriam Engels behaalde haar M.Sc. aan de Universiteit Maastricht en haar doctoraat in Public Health aan de Heinrich-Heine-Universiteit in Düsseldorf, Duitsland (2022), waar ze genderspecifieke werktrajecten en de invloed daarvan op de geestelijke gezondheid onderzocht. Sindsdien werkt ze als assistent professor bij de afdeling Arbeids- en Organisatiepsychologie aan de Open Universiteit. Haar onderzoek richt zich op arbeidsomstandigheden die inclusiviteit en welzijn op het werk bevorderen, waaronder onderzoeksvragen over psychologische veiligheid, boundary management fit en implementatie van stresspreventie-interventies op individueel en organisatieniveau. |