Vervolg Pe(e)rfect Vaardig: duurzaam beschikbaar maken voor het hele onderwijs
Vaardigheden aanleren
Oefening baart kunst. Dat geldt zeker voor complexe vaardigheden als een pleidooi houden of iets presenteren. De kunst kunnen afkijken helpt ook, net als feedback geven en krijgen. Maar dat kost een docent veel tijd. Pe(e)rfect Vaardig is een online methode die studenten helpt bij het online oefenen van vaardigheden en het geven en ontvangen van feedback. Ze kunnen rolmodellen bekijken en opnames van zichzelf en anderen bekijken. Ze beoordelen zichzelf en geven feedback met behulp van video-verrijkte rubrieken. Al meer dan 900 studenten hebben op deze manier geoefend met pleiten en presenteren. De Open Universiteit ontving in 2024 een van de Nederlandse Onderwijspremies voor deze methode voor vaardighedenonderwijs.
Opschalen en duurzaam aanbieden
Dankzij de Onderwijspremie kon in februari 2025 een vervolgproject worden gestart onder de naam Pe(e)rfect Vaardig in Partnerschap (P-VIP). Doel is de methode breed bruikbaar en duurzaam beschikbaar te maken voor het hele Nederlandse onderwijs. Zo wordt de methode ook geschikt gemaakt voor blended onderwijs, wordt gewerkt aan het inpasbaar maken met diverse leermanagementsystemen, en wordt een helpdesk en (technische en onderwijskundige) ondersteuning opgezet. In samenwerking met collega-onderwijsinstellingen wordt de methode doorontwikkeld en geoptimaliseerd zodat hij breder bruikbaar is. Het resultaat wordt getest in pilots. In die pilots gaan studenten niet alleen oefenen met pleiten en presenteren, maar ook met drie nieuwe vaardigheden: counseling voor prenatale screening, lab- en/of anamnesevaardigheden en werkplekleren voor leraren. Bruikbaarheid, effectiviteit, efficiëntie, attractiviteit en duurzame inzetbaarheid worden getoetst.
Pe(e)rfect Vaardig in Partnerschap
Docenten, onderwijsprofessionals en ICT-ers van de volgende instellingen maken deel uit van het projectteam: Zuyd Hogeschool, Fontys Hogeschool, Universiteit Maastricht en de Open Universiteit (faculteiten Onderwijswetenschappen, Psychologie en Recht). Daarnaast wordt samengewerkt met een bredere groep praktijkadviespartners, zowel aan de selectiecriteria voor de beoogde ICT-partnerschap als binnen het co-creatieproces. Deze partners zijn afkomstig van de Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente, Radboud universiteit en Hogeschool Utrecht.
Het project Pe(e)rfect Vaardig wordt mogelijk gemaakt door de NWO Onderwijspremie 2024 en heeft een looptijd van vier jaar.