Virtuele patiënt leert medisch studenten beter communiceren
Goede communicatie met patiënten is essentieel voor hoogwaardige zorg. Toch hebben met name beginnende studenten in de geneeskunde vaak weinig gelegenheid om dit in de praktijk te trainen. Oefenen met gesimuleerde patiënten (acteurs) is waardevol, maar duur, logistiek intensief en kan prestatiedruk veroorzaken bij studenten.
pAItientSim
Het project 'pAItientSim' biedt een vernieuwend alternatief: een AI-gestuurde virtuele patiënt, waarmee studenten realistische, spraakgestuurde gesprekken kunnen voeren. Deze avatar is gevoelig voor toon, emoties en context, en biedt een breed scala aan praktijksituaties. Studenten kunnen hiermee zelfstandig oefenen, op hun eigen tempo en in een veilige leeromgeving - via hun laptop of in virtual reality.
Avatar
Deniz Iren is verantwoordelijk voor de technische ontwikkeling van het systeem. Met expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie en affective computing wordt een geavanceerde generatieve AI-engine ontwikkeld, in de vorm van een avatar. Deze maakt open gespreksinteractie mogelijk, in plaats van meerkeuzeopties, en geeft directe, contextspecifieke feedback. De avatar wordt zo ontworpen dat deze levensecht reageert en inspeelt op het gesprek - een stap vooruit ten opzichte van traditionele oefenmethodes.
Opleiding geneeskunde
Amsterdam UMC brengt inhoudelijke expertise in medische communicatie in en zorgt ervoor dat het systeem goed aansluit bij de opleiding geneeskunde. Studenten worden vanaf de vroege ontwikkelfase actief betrokken bij het testen en evalueren van de tool. De bedoeling is om de simulator te integreren in de bacheloropleiding Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam, met uitbreidingsmogelijkheden naar masteropleidingen, andere medische faculteiten en klinische omgevingen.