null Wanneer leidt diversiteit in teams tot betere prestaties?

MW_Diversiteit_Teams_Betere_Prestaties_25449_head_large.jpg

Wanneer leidt diversiteit in teams tot betere prestaties?

We weten al dat neurodiversiteit teams innovatiever en creatiever kan maken. Maar soms brengt neurodiversiteit ook uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld miscommunicatie of conflicten. Jan van Rijswijk, buitenpromovendus aan de faculteit Managementwetenschappen, onderzocht hoe neurodiversiteit in teams kan leiden tot betere prestaties.

Wat maakt teams succesvol?

De onderzoekers deden hun onderzoek bij 40 verschillende teams bij Nederlandse organisaties, waarbij zowel de teamleden als de leiders werden bevraagd. Ze vroegen teamleden en hun managers o.a. naar:

  • de diversiteit in denkstijlen, kennis en expertise binnen het team;
  • de mate van samenwerking en kennisuitwisseling.

Uit het onderzoek blijkt dat neurodiverse teams vooral succesvol zijn als ze:

  • een brede mix van denkstijlen en expertise hebben (ook wel horizontale differentiatie genoemd);
  • deze diversiteit actief benutten en inzetten, waardoor de cognitieve capaciteit van het team vergroot (ook wel sociale cognitieve integratie genoemd).

Praktische adviezen

Van Rijswijk en zijn collega’s Petru Curseu en Lise van Oortmerssen formuleren op basis van hun bevindingen ook handvatten om neurodivergente medewerkers beter te laten participeren in teams. Naast inclusie kan dit bijdragen aan betere teamprestaties en strategische voordelen voor organisaties. De paper bevat dan ook een reeks praktische adviezen voor leidinggevenden en HR-medewerkers. Een aantal voorbeelden:

Effectief neurodiversiteitsmanagement

  • Zorg voor zowel horizontale differentiatie (verschillende cognitieve stijlen) als verticale differentiatie (evenwichtige verdeling van kennis en expertise) in je team.
  • Beperk hierbij (informele) hiërarchie binnen teams om samenwerking te bevorderen.
  • Selecteer teamleden niet alleen op het breintype (neurotypisch vs. neurodivergent), maar ook op complementaire expertise (bv. verschillende programmeertalen en UX-design in een softwareteam).

Diversity training voor managers

  • Train managers in vaardigheden zoals:
    - het stimuleren van open communicatie bij teamleden.
    - het opbouwen van vertrouwen en empathie.
    - het effectief managen van relatieconflicten door verschillende denk- en communicatiestijlen.

Bewustwording en teamdynamiek verbeteren

  • Diversity awareness-programma’s kunnen helpen om mensen bewust te maken van de voordelen van neurodiversiteit en sociale discriminatie tegen te gaan.
  • Terugkerende werkafspraken die kennisuitwisseling stimuleren, zoals vaste overlegmomenten, kunnen de kennisuitwisseling binnen een neurodivers team bevorderen en daarmee de integratie van neurodivergenten in teams verbeteren.

Publicatie

Van Rijswijk voerde het onderzoek uit in samenwerking met prof. dr. Petru Curseu en dr. Lise van Oortmerssen, beiden eveneens werkzaam bij de faculteit Managementwetenschappen. Van Rijswijk en zijn collega’s Petru Curseu en Lise van Oortmerssen publiceerden hun bevindingen in het blad Team Performance Management onder de titel 'Unlocking Neurodiversity: The Role of Horizontal Differentiation and Social Cognitive Integration as Antecedents of Team Performance.'
Geen toegang, maar wel interesse? Neem contact op met de auteur Jan van Rijswijk.