null Wat doet beleidsonzekerheid met de Nederlandse aandelenmarkt?

MST_DataScience_Contractonderwijs_11797_head_large.jpg
Samenleving
Wat doet beleidsonzekerheid met de Nederlandse aandelenmarkt?
Nederland heeft momenteel een demissionair kabinet en kijkt uit naar verkiezingen in maart. Onduidelijk is wie het daarna voor het zeggen heeft. Tegelijkertijd kunnen de ontwikkelingen rond corona onverwacht elke beleidsbeslissing beïnvloeden. De beleidsonzekerheid is momenteel dus groot. Wat doet dat met de aandelenmarkt? Die vraag beantwoorden OU-onderzoekers Bart Frijns en Frank Hubers in een publicatie in Economische Statistische Berichten.

Onstuimig jaar

2020 was een onstuimig jaar: Niet alleen was er de Covid19-crisis die de wereld op zijn kop zette, ook was er de Brexit en de onstuimige politieke situatie in de VS. In maatschappelijk 'zwaar weer' is het vaak onzeker wat er gaat gebeuren met het economisch beleid van de overheid. Die beleidsonzekerheid heeft gevolgen voor de economische groei en ontwikkeling, maar ook voor de aandelenmarkten. Dat blijkt uit een studie in de VS uit 2013, waar een model wordt ontwikkeld dat voorspelt hoe aandelenmarkten reageren op beleidsonzekerheid. Hoe werkt dit uit voor de Nederlandse aandelenmarkt? Frijns en Hubers onderzochten het.

Beleidsonzekerheid en de Nederlandse aandelenmarkt

Bart Frijns en Frank Hubers bestudeerden de koersen van aandelen voor de periode 2003-2020. Om beleidsonzekerheid te meten, maakten ze gebruik van maatstaf die is gebaseerd op de aandacht de media hieraan besteed in een bepaalde periode. Op deze wijze konden zij de invloed van beleidsonzekerheid op aandelenmarkten analyseren.
Ze concludeerden dat in periodes van grotere onzekerheid het risico op de aandelenmarkten toeneemt. Dit is een gevolg van een stijging in volatiliteiten (koersen schommelen meer) en een toename in de correlaties tussen aandelen (koersen bewegen meer dezelfde kant op). Dit hogere risico drukt de huidige koersen en maakt dat aandeelhouders een hoger rendement verwachten in de toekomst.

En dus?

Beleidsonzekerheid beïnvloedt de Nederlandse aandelenmarkt. De gevolgen van beleidsonzekerheid voor aandeelhouders is duidelijk: een hogere beleidsonzekerheid gaat gepaard met een verhoogd risico op aandelen en een hoger verwacht rendement. Ook kan beleidsonzekerheid gevolgen hebben voor bedrijven: kapitaal aantrekken ten tijde van hogere beleidsonzekerheid kan tot hogere kosten leiden. Maar het inzicht uit deze studie is ook van belang voor overheid en politiek. Zij zijn de bron en communicator van beleidsonzekerheid. Inzicht in de effecten van onzekerheid voor zowel beleggers als ondernemers, kan een stimulans zijn om beleidsveranderingen met zo min mogelijk onzekerheid door te voeren.

Het onderzoek van Frijns en Hubers is gepubliceerd in 'Economische Statische Berichten' (alleen voor abonnees).