Beleggersgedrag in tijden van crisis
Ervaringen uit het verleden laten zien dat kleine beleggers in tijden van crisis vaak heel actief gaan handelen in een poging de markt te slim af te zijn. Met alle fouten van dien. De reactie van deze Zweedse pensioenbeleggers in coronatijd was echter verrassend verstandig, dat wil zeggen: ze vermeden de fouten die beleggers maken als ze proberen de markt te slim af te zijn.
De Zweedse pensioenbeleggers
Thomas Post en zijn collega’s onderzochten het gedrag van de Zweedse pensioenbeleggers bij de start van de coronacrisis. In maart 2020 was het aantal beleggers dat van fonds wisselde een derde groter dan normaal. Maar dan hebben we het nog steeds maar over minder dan 2% van de beleggers en het aantal ‘uitstappers’ was niet groter dan normaal. Na maart 2020 zakte het aantal actieven weer naar het normale niveau. Degenen die handelden, deden dat vaak ook verstandig: ze stapten vaak over van equity fondsen naar rentefondsen met minder risico. Het vaak bekritiseerde Zweedse pensioensysteem (PPS) dat zou aanzetten tot inertia (geen keuze door keuze overvloed), lijkt dus positief uit te werken in tijden van een grote schok op de aandelenmarkt.
Het Zweedse Premium Pensioen Systeem
Het Zweedse pensioensysteem telt drie pijlers: een universeel publiek system, een quasi-verplicht beroepspensioen en privé-spaargeld. Verplicht moeten Zweden 18,5% van hun belastbaar inkomen opzij zetten voor hun publieke pensioen. Daarvan is 2,5% te gebruiken in het Premium Pensioen Systeem (PPS), dus om te beleggen in de geselecteerde pensioenfondsen. Wie niets doet, belegt in één standaardfonds (default). Wie wil, kiest zelf een of meer fondsen en beheert actief. In de praktijk heeft ongeveer tweederde van de Zweden zelf hun portfolio gekozen. Ongeveer de helft beheert die portfolio ook actief. Maar de activiteit is zeer beperkt: nog geen 10% doet één transactie per jaar.
Meer weten? Lees het hele artikel:
Keep Calm and Do Nothing - Trading Behavior of Swedish Retirement Investors during the COVID-19 Pandemic, Johannes Hagen, Amedeus Malisa, Thomas Post, January 28, 2021.