null Wereldwijd onderzoek: de juridische respons op COVID-19

RW_Wereldwijd_Coronaonderzoek_15357_head_large.jpg
Samenleving
Wereldwijd onderzoek: de juridische respons op COVID-19
Onderzoekers van de Open Universiteit (Tom Herrenberg, Ronald Janse en Mirjam van Schaik) werken samen met onderzoekers van Tilburg University (Maurice Adams) en de Universiteit van Amsterdam (Samantha Daniels) om de Nederlandse wettelijke regelingen in het kader van de Covid-19 pandemie in kaart te brengen. De onderzoekers schrijven het landenrapport voor het internationale project 'Lex-Atlas: Covid-19 A global academic project mapping legal responses to Covid-19'.

Wetten en maatregelen rond de pandemie(bestrijding)

Landen reageren met hun wet- en regelgeving heel verschillend op de uitdagingen die de pandemie met zich meebrengt. De vragen zijn overal grotendeels hetzelfde: hoe ga je om met het inzetten van noodwetten, welke maatregelen neem je op het gebied van de openbare gezondheid, wat doe je aan de verstoring van de normale werking van instellingen, sociaal beleid en welzijn…. Het project Lex-Atlas: Covid-19: A Comparativloope Study of National Legal Responses to Covid-19 inventariseert en analyseert wat het juridisch antwoord is op deze vragen in een groot aantal landen. Die landen verschillen van elkaar in inkomensniveaus en inkomens(on)gelijkheid en in wettelijke en politieke systemen.

Landenrapport

De resultaten worden gepubliceerd in landenrapporten. Zo’n landenrapport bespreekt een breed scala aan onderwerpen, waaronder toegang tot de rechter, burgerlijke vrijheden, sociale regelingen, en volksgezondheidsmaatregelen. De rapporten worden gedurende 2021 voortdurend geupdated naar gelang de ontwikkelingen. De resultaten zijn nuttig voor vergelijkingen door academici, het grote publiek, en vooral voor beleidsmakers. De resultaten kunnen hen helpen de effectiviteit van juridische maatregelen te evalueren en hen zo voorbereiden op eventuele toekomstige wereldwijde gezondheidsproblemen.

De database is beschikbaar op de website van Lex-Atlas: Covid-19. Het project resulteert in een compendium dat wordt uitgegeven door Oxford University Press.