null Wiens erfgoed!? De maand van de Geschiedenis bij de OU

CW_MndGeschiedenis_home_17387_head_large.jpg
Samenleving
Wiens erfgoed!? De maand van de Geschiedenis bij de OU
Steeds vaker zien we in de samenleving discussie ontstaan over de dominante betekenis van cultureel erfgoed. Maar van wie is erfgoed eigenlijk? Wie voelt zich aangesproken en wie niet? In oktober, de Maand van de geschiedenis, gaat de Open Universiteit op zoek naar het WIJ en ZIJ in de geschiedenis van cultureel erfgoed.

Oost/West

Thema van dit jaar is Oost/West. Onderzoekers en docenten geven in columns hun kijk op onze geschiedenis. Veel leiders vielen van hun sokkel na de wereldwijde protestbeweging door de moord op de zwarte Amerikaan George Floyd. Het vraagt ook om een nieuwe benadering van ons koloniaal verleden in het onderwijs. De omgang van Nederland met zijn koloniaal verleden wordt door politiek en nostalgie genomineerd. Als je de Gouden Koets onder de loep neemt, blijkt er een schildering van het Nederlands slavernijverleden op te staan. En voor wie was het eigenlijk een Gouden Eeuw, Nederland of Holland? Alle bijdrages zijn terug te vinden op de pagina Maand van de Geschiedenis.

Webinars over botanische tuinen en prikkelend erfgoed

Tijdens de Maand van de Geschiedenis worden er twee webinars georganiseerd: Botanische tuinen (8 oktober) en Prikkelend Erfgoed (29 oktober). De botanische tuin is een plek waar Oost en West in al haar schoonheid en kwaadaardigheid samenkomen: vaak gesticht door westerse overheersers in koloniën om lokale flora te inventariseren en verder te ontwikkelen om daar vervolgens profijt mee te behalen. En Erfgoed kan prikkelen, maar ook steken. Waar een monument voor sommigen bijdraagt aan hun identiteit, roept het bij anderen behoorlijk wat weerstand op. Prikkelend Erfgoed illustreert hoe je aan de hand van een tastbaar object gevoelige geschiedenis bespreekbaar kunt maken. Geïnteresseerd? Aanmelden voor de webinars is nog mogelijk.

Podcast over de het pistool van kapitein Raymond Westerling

De Open Universiteit maakt samen met Beyond Walls de interdisciplinaire podcast 'Erfgoed onder vuur', over hoe om te gaan met cultureel erfgoed dat verwijst naar massamoorden. Zoals de vraag of de Colt .32 van kapitein Raymond Westerling, die tussen december '46 en maart '47 op Zuid-Sulawesi verantwoordelijk was voor duizenden doden, wel tentoongesteld moet worden in het Nationaal Militair Museum. De podcast verschijnt op 27 oktober op de pagina Maand van de Geschiedenis.

Maand van de geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement in Nederland. Honderden culturele, literaire, onderwijs- en mediaorganisaties brengen de geschiedenis onder de aandacht.