null Zo kun je het beste leren voor je examens

Thema_OW_Examen_14610_head_large.jpg

Zo kun je het beste leren voor je examens

Het is bizar. Leerlingen en studenten doen het dagelijks, maar ze krijgen er vaak geen les in. Leren leren is een kunst op zich. Maar hoe pak je dat het beste aan? Onderwijspsycholoog Gino Camp, bijzonder hoogleraar Effectief leren, legt in een korte video uit wat wel en geen effectieve leermethodes zijn.

Hou jezelf niet voor de gek

Markeren, samenvatten en natuurlijk stampen: zo leer je het beste voor je toets… toch? We denken dat we het dan goed doen Maar wat blijkt uit onderzoek? We houden onszelf daarmee eigenlijk voor de gek. We denken dat we de stof begrijpen omdat we het herkennen. Maar zodra we het boek sluiten, lijkt het alsof de informatie verdampt uit ons geheugen.

Hoe dan wel?

Gino Camp legt het uit in een video van Universiteit van Nederland. Goede leermethoden zijn gespreid studeren, jezelf toetsen en het gebruik van flashcards. Waarom? Ze dwingen je om de stof actief uit je geheugen op te halen.

Videocollege

Podcast

Of beluister de podcast:

Over Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland is een platform waar topwetenschappers een mini-college geven voor een groot publiek.

Eerdere colleges

Een aantal collega's gingen Gino al voor. Op onze website vind je een overzicht van de colleges van onderzoekers van de Open Universiteit bij Universiteit van Nederland.