null Onderzoek: Gezonder snacken voor een betere stemming

PSY_Gezonde_snack_26653_head_large.jpg

Onderzoek: Gezonder snacken voor een betere stemming

Veel mensen grijpen bij stress of emoties naar een lekkere vette of zoete snack. Dit soort snacks hebben echter geen goed effect op hun stemming – ze gaan zich soms zelfs slechter voelen. Uit onderzoek blijkt dat je beter groenten of fruit zou eten. Daar ga je je wél beter van voelen. Maar hoe verander je het snackgedrag van mensen? Inge van der Wurff gaat onderzoeken of het helpt als je mensen direct feedback geeft op hun snackgedrag. Gaan ze gezonder snacken als ze zien wat de impact is op hun gemoed?

De vicieuze cirkel van het snacken

Wie kent het niet... Na een lange, stressvolle dag even jezelf verwennen met een stuk chocola of een bak chips. Elke hap is een troostmomentje. Maar helaas: achteraf voel je je slechter in plaats van beter. Met het risico dat je nog een snack pakt, waardoor je je nog slechter voelt, etc. Voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig ultrabewerkt voedsel binnenkrijgen, zoals vet- of suikerrijke snacks, het risico op depressie, angst en psychische problemen vergroot. 10% meer ultrabewerkt voedsel, betekent 11% meer kans op depressie!

Gezond snacken = betere stemming

Groenten en fruit is niet iets waar mensen normaal gesproken naar grijpen als ze zich niet goed voelen. Toch blijkt uit onderzoek dat het eten van groenten en fruit al na een paar uur gerelateerd is aan een beter gemoed. Hoe krijg je mensen zo ver dat ze kiezen voor gezonde snacks? Een mogelijke strategie is mensen zich bewust maken van hun snackgedrag en het effect daarvan op hun stemming. Als ze aan den lijve ondervinden dat ze zich na ongezonde troostsnacks slechter voelen en na een appel beter voelen, gaan ze misschien de chips inruilen voor een appel. Dat is wat Inge van der Wurff, onderzoeker bij de vakgroep Gezondheidspsychologie, gaat onderzoeken in het project 'Eat, feel, reflect'.

Eat, feel, reflect

Van der Wurff gaat de deelnemers real time gepersonaliseerde visuele feedback geven over hun snackgedrag en hun stemming. Dat doet ze via de ESM-methode: twee weken lang beantwoorden de deelnemers verschillende keren per dag een aantal korte vragen over hun eetgedrag en over hun stemming op dat moment. Ze krijgen dan meteen gepersonaliseerde visuele feedback, gebaseerd op hun eigen snackgedrag en hun stemming. Zo wordt zichtbaar wat het verband is tussen wat ze eten en hoe ze zich daarna voelen (eat, feel, reflect).

Zien wat werkt

Van der Wurff: 'Dat voeding en lichamelijke gezondheid met elkaar te maken hebben, dat weet iedereen ondertussen wel. Maar voeding en mentale gezondheid hebben ook met elkaar te maken. We leven in een tijd waarin de mentale gezondheid en het voedingspatroon van veel mensen niet optimaal zijn. Als we mensen de relatie laten zien tussen wat ze eten en hun gemoed, dan zet dat misschien aan tot minder ongezond en meer gezond eten en snacken, en zo uiteindelijk een betere stemming. Als deze aanpak werkt, kunnen we hopelijk mensen die worstelen met hun gemoed en mentale gezondheid ook beter helpen.'

Inge van der Wurff is onderzoeker bij de vakgroep Gezondheidspsychologie en docent leefstijl en mentale gezondheid. Het onderzoek 'Eat, feel, reflect' heeft een looptijd van 8 maanden en wordt gefinancierd door NWO in de SSH Open Competition XS.