Woordkeus telt bij vrouwenquota
Vrouwen zijn nog steeds sterk ondervertegenwoordigd in topfuncties van bedrijven en overheidsorganisaties. Steeds vaker worden daarom quota toegepast om dit te doorbreken. Vrouwen krijgen zo niet alleen meer kansen, maar ook wordt de invulling van hogere functies meer divers en wordt talent beter benut. Daardoor worden bijvoorbeeld betere beslissingen genomen.
Actief sturen op diversiteit
Misschien niet verrassend: uit de voorlopige resultaten van onderzoek van de vakgroep Arbeids- en organisatiepsychologie van de Open Universiteit blijkt dat mannen over het algemeen negatiever staan tegenover een vrouwenquotum. Ze denken ook negatiever over competentie en leiderschap van vrouwen die zijn aangenomen onder zo’n quotum. Die weerstand berust echter op een misvatting, want de functiecriteria zijn in werkelijkheid niet minder streng bij een genderquotum. Het gaat er alleen om een goede balans van mannen en vrouwen in een bestuur te creëren.
Belangen van zowel mannen als vrouwen
Het team van de Open Universiteit onderzoekt daarom manieren om vooroordelen tegen genderquota te verminderen. Dat hangt er onder meer vanaf hoe je het brengt, blijkt uit de voorlopige resultaten. Als een organisatie spreekt van een diversiteitsbeleid in plaats van vrouwenquotum wordt hetzelfde beleid positiever gewaardeerd en als eerlijker ervaren. De onderzoekers denken dat, om genderquota op een positieve manier te communiceren, de naam van het beleid duidelijk moet maken dat het in het belang is van zowel mannen als vrouwen. Ook moet de nadruk liggen op het feit dat het beleid juist zorgt voor eerlijkere kansen.
Onbevooroordeeld kijken naar diversiteitsbeleid
Het onderzoek is nog niet afgerond en de onderzoekers zijn nog bezig met het analyseren van hun resultaten. In vervolgstudies willen ze nog preciezer uitzoeken op welke aspecten organisaties het beste de nadruk kunnen leggen als ze willen dat mensen onbevooroordeeld naar diversiteitsbeleid kijken. Dat moet uiteindelijk praktische aanbevelingen opleveren over de beste manieren om genderquota te implementeren op de werkvloer.