null Zorgrobot SARA: een vriendelijke metgezel in de dementiezorg

PSY_ZorgrobotSara_Metgezel_Dementiezorg_26594_head_large.jpg

Zorgrobot SARA: een vriendelijke metgezel in de dementiezorg

Dementie betekent een zware last voor familie en andere mantelzorgers, beroepsverzorgenden en het zorgsysteem. En het aantal mensen met dementie in Nederland neemt toe. In enkele verpleeghuizen wordt al gebruik gemaakt van een zorgrobot: SARA. Onderzoekers van onder andere de Open Universiteit gaan kijken hoe je deze robot verder kunt ontwikkelen, zodat hij beter aansluit bij de persoonlijke behoeften in elke fase van het ziekteverloop.

Afgestemd op persoonlijke behoefte in elke fase

Met de toenemende druk op de zorg wordt het steeds moelijker om de persoonlijke aandacht te geven die nodig is. In een aantal verpleeghuizen wordt al gewerkt met de sociale robot SARA. Die robot gaat de interactie aan met verpleeghuisbewoners met dementie, wat voor de verzorgenden wat meer ruimte geeft om andere dingen te doen. Een nieuw project, gefinancierd door Health~Holland, gaat onderzoeken welke kenmerken en functies van de zorgrobot SARA het meest geschikt zijn voor élke fase van dementie. Bij kenmerken kun je denken aan zaken als uiterlijk, geluid of aanrakingen.

Een vriendelijke interactieve metgezel

Inzicht in de kenmerken en functies waar behoefte aan is, maakt het mogelijk om SARA in te zetten bij persoonsgerichte zorg tijdens het hele verloop van dementie. Zo kan SARA een rol spelen vanaf de fase dat iemand bij de eerste signalen van dementie thuis woont, tot en met de fase wanneer intensieve zorg nodig is bij ernstige dementie. Het onderzoek moet resulteren in een SARA die een vriendelijke, interactieve metgezel is, ingesteld op de persoonlijke behoeften. Zo kan een sociale zorgrobot een deel van de druk op de verzorgenden verlichten zowel in verpleeghuizen als in de thuiszorg. Vanzelfsprekend moet daarbij voldaan worden aan alle veiligheidseisen en ethische waarden.

Nieuwe SARA-prototypes

Het projectteam gaat gedurende het stap-voor-stap ontwerpproces steeds nauw samenwerken met mensen met dementie, hun mantelzorgers en professionele zorgverleners. Samen ontwikkelen ze uiterlijk, geluid en de op aanraking gebaseerde functies van SARA om de robot aantrekkelijker en behulpzamer te maken. Dit ontwerpproces moet resulteren in nieuwe Sara-prototypes.

Het projectteam bestaat uit onderzoekers van de Open Universiteit, Radboud UMC, Tilburg University, Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) en Scientific Center for care and Wellbeing Transzo, Sara bv en Games for Health. Vanuit de Open Universiteit maken Roeslan Leontjevas, Natasha Alechina, Peter Reniers en Pieter Rohrbach deel uit van het onderzoeksteam. Het project heeft een looptijd van drie jaar.

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd door inzet van PPS-subsidie die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, in samenwerking met Alzheimer Nederland, is toegekend ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.