null Onderzoek: Hoe bekostig je de digitale zorg?

MW_Onderzoek_Kosten_DigitaleZorg_20558_head_large.jpg
Onderzoek: Hoe bekostig je de digitale zorg?
Tijdens de coronapandemie is de digitale zorg in een stroomversnelling gekomen. Wat betekent dat voor de bekostiging van de zorg? Bij de Open Universiteit gaan twee promovendi aan de slag om dat te onderzoeken. Onder leiding van hoogleraren Daan Dohmen en Cornelis Boersma gaan ze werken aan een nieuw, duurzaam bekostigingsmodel voor de zorg. Bijzonder is de achtergrond van de promovendi. De één is arts-in-opleiding, de ander is werkzaam als zorgmanager.

Gaan door digitalisering de kosten omlaag of juist omhoog?

Op dit moment is een groot deel van de bekostiging van de zorg nog gekoppeld aan het aantal handelingen. Handelingen die ook nog eens op een fysieke locatie worden geleverd. Digitale zorg zou ertoe kunnen leiden dat het aantal handelingen drastisch afneemt. Maar hoe wordt die digitale zorg dan bekostigd? Wie betaalt dan die technologie?
Als de bekostiging niet verandert, is de kans groot dat de digitale transformatie stilvalt. Het zou zelfs kunnen dat digitalisering de zorg duurder maakt in plaats van goedkoper.

Effectiviteit van digitale zorg en een model voor duurzame bekostiging

Deze vraagstukken vormen de aanleiding voor de start van het meerjarige onderzoek van prof. dr. ir. Daan Dohmen en prof. dr. Cornelis Boersma aan de Open Universiteit. Onder hun leiding gaan twee promovendi onderzoeken hoe effectief de huidige vormen van digitale zorg zijn, zowel op de korte als op de lange termijn. Met die kennis ontwikkelen ze vervolgens een nieuw model voor duurzame bekostiging van digitale zorg ten behoeve van preventie.

Klinische en bedrijfskundige expertise

Bijzonder is dat beide promovendi werkzaam zijn in de zorg. Michiel Menkveld is manager Zorgtransformatie in Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Als zorgmanager zal Michiel met name vanuit een organisatorisch perspectief naar het thema van het onderzoek kijken. Job van Steenkiste is Internist in opleiding in Maasstad Ziekenhuis. Bij het uitwerken van een business case rond Telemonitoring bij hypertensie richt hij zich vooral op de klinische kant. Daarbij kijkt hij ook naar de (kosten)effectiviteit van een dergelijke digitale zorgtoepassing. De combinatie van klinische en bedrijfskundige expertise maakt dit onderzoek uniek. Bij het onderzoek zullen ook masterstudenten van de Open Universiteit worden ingeschakeld, bijvoorbeeld studenten van de vorig jaar gestarte Master Gezondheidswetenschappen.

Doel is een nieuw bekostigingsmodel

Het onderzoek vindt plaats in regionale zorgnetwerken in Noord-Oost Nederland en een klinische trial in de regio Rotterdam. Ook zullen de promovendi naar internationale ontwikkelingen kijken, zoals in Engeland, Zweden, Duitsland en Amerika. Landen waar op diverse manieren al gewerkt wordt met andere vormen van bekostiging en waarvan dus veel geleerd kan worden. Het uiteindelijke doel is te komen met een nieuw bekostigingsmodel voor diverse sectoren van de zorg om invoering van digitale zorg op duurzame wijze te versnellen, zowel vanuit bestaande als nieuwe aanbieders.

Lees meer over het onderzoek bij de Open Universiteit op het gebied van Gezondheidswetenschappen.