OW_Trendsconferentie_juni_2025_head_large.jpg

Sprekers

 
Prof. dr. Theo Bastiaens is hoogleraar Didactiek van Nieuwe Media en sinds 2019 rector magnificus van de Open Universiteit. Hij volgde de Pabo in Heerlen, studeerde Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht, promoveerde in Twente en maakte wetenschappelijk carrière bij de Open Universiteit. In 2006 werd hij hoogleraar, decaan en tot slot vicepresident aan de FernUniversität in Hagen (Duitsland). Naast zijn huidige werkzaamheden als rector is hij o.m. hoofdredacteur van het wetenschappelijke tijdschrift Open Education Studies, lid van de Raad van toezicht van de FernUniversität in Hagen en president of EADTU.
  Azusa Nakata is projectmanager en doctoraal onderzoeker in het Learning and Educational Technology (LET) Research Lab aan de Universiteit van Oulu (Finland). Ze heeft meerdere Europese projecten gecoördineerd en eraan bijgedragen, waaronder Erasmus+ samenwerkingspartnerschapsprojecten, gericht op het ontwerp en de implementatie van digitale hulpmiddelen op basis van robuuste pedagogische principes om onderwijs op afstand, hybride leren en studentgericht samenwerkend leren te verbeteren.
Haar promotieonderzoek richt zich op de productieve interacties van studenten in online computerondersteund samenwerkend leren, met de nadruk op onderhandelingsprocessen in de regulering van leren op groepsniveau en de impact daarvan op het sociaal-emotionele klimaat binnen de groep.
  Prof. dr. Margus Pedaste is hoogleraar Onderwijsinnovatie aan het Instituut voor Onderwijs van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Tartu (Estland). Hij is ook het hoofd van het Instituut voor Onderwijs. Prof. Pedaste richt zich in zijn onderwijs en onderzoek op het verbeteren van de digitale geletterdheid, onderzoeksvaardigheden en probleemoplossing van leerlingen, en op onderwijstechnologie ter ondersteuning van onderwijs en leren. Gedurende 15 jaar gaf hij biologieles op school. Hij heeft leiding gegeven en als hoofdonderzoeker deelgenomen aan verschillende internationale onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten ter ondersteuning van het leren van studenten, de professionele ontwikkeling van docenten en de hervorming van de lerarenopleiding in Estland. Hiervoor heeft de president van Estland hem de Orde van de Witte Ster toegekend. Hij is ook onderzoeksmedewerker van het Internationaal Onderzoekscentrum voor Kunstmatige Intelligentie onder auspiciën van UNESCO.
Prof. dr. Armin Weinberger is hoofd en oprichter van de EduTech-afdeling aan de Saarland University (Duitsland). Daarvoor was hij universitair hoofddocent aan de afdeling Instructietechnologie van de faculteit Gedragswetenschappen van de Universiteit Twente. Verder was hij docent en onderzoeker aan de Universiteit van München, de Universiteit van Tübingen en het Knowledge Media Research Center in Duitsland. Zijn belangrijkste onderzoeksinteresses zijn onderwijstechnologie, technologie-ondersteund leren, computerondersteunde samenwerkingsscripts, argumentatieve kennisconstructie, intercultureel onderwijs, kennisconvergentie en methodologische kwesties binnen leren in kleine groepen.
Prof. dr. Annelies Raes is universitair docent aan de KU Leuven (België). Als onderwijswetenschapper met een Ph.D. van de Universiteit Gent, put ze uit haar uitgebreide onderzoekservaring bij itec, imec onderzoeksgroep aan de KU Leuven en haar rol als bijzondere hoogleraar en leerstoelhouder Technologie verrijkte Leeromgevingen aan de Université de Lille, Frankrijk, waar haar taak is de kennis over technologie verrijkte leeromgevingen en het evoluerende onderwijslandschap in het hoger onderwijs te vergroten. Haar onderzoeksagenda omvat twee overkoepelende en onderling verbonden onderwerpen, namelijk a) de veranderende rol van docenten in een AI-gedreven wereld, en b) synchroon hybride onderwijs. Haar onderzoek naar synchrone hybride leeromgevingen richt zich op de vraag hoe in-person en remote leren effectief gecombineerd kunnen worden in realtime klasomgevingen, wat bijzonder relevant is nu onderwijsinstellingen steeds vaker hybride leermodellen invoeren. Haar methodologische aanpak legt de nadruk op ontwerpgericht onderzoek naar de samenwerkingsverbanden tussen studenten, docenten en onderwijsondersteunend personeel die praktische toepasbaarheid en theoretische vooruitgang nastreven.
Prof. dr. Tamara van Gog is hoogleraar Onderwijswetenschappen aan de afdeling Educatie van de Universiteit Utrecht en internationaal professor met onderscheiding van Learning and Instruction aan de LEAD Graduate School and Research Network van de Eberhard Karls Universität Tübingen, Duitsland. Aan de Universiteit Utrecht coördineert Tamara het onderzoeksprogramma van de afdeling Educatie waar zij tot voor kort ook de Research Master Educational Sciences: Learning in Interaction coördineerde.
Haar onderzoek naar leren en instructie is met name gericht op het leren van voorbeelden, multimedia leren en (het trainen van) zelfregulatie, reflectie en kritisch denken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op alle niveaus van onderwijs en bij artsen (in opleiding). Tamara maakt in haar onderzoek regelmatig gebruik van eye-tracking en heeft innovatieve technieken onderzocht waarin eye tracking gebruikt wordt om leerprocessen zowel te bestuderen als te bevorderen.
  Prof. dr. Marco Kalz is hoogleraar Onderwijstechnologie en Chief Information/ Chief Digital Officer (CIO/CDO) aan de pedagogische hogeschool van Heidelberg. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar het gebruik van open onderwijs, pervasieve technologieën en formatieve beoordeling om (levenslang) leren en kennisconstructie te ondersteunen. Marco is een onderzoeker op het snijvlak van onderwijskunde, computerwetenschap en psychologie met een interesse in het aanpakken van wereldwijde maatschappelijke uitdagingen zoals energiebesparing, zwerfvuil op zee, reanimatieondersteuning en kankeronderwijs met onderwijstechnologie.
Marco is associate editor van het International Journal of Artificial Intelligence in Education en redactielid van het Journal of Computing in Higher Education. Hij is directeur van het studieprogramma E-Learning and Media Education en directeur van het Heidelberg Centre for Digital Transformation in Education.
Prof. dr. ir. Karel Kreijns is hoogleraar (em.) aan de Faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit Nederland. Zijn primaire onderzoeksinteresse ligt op het gebied van technology enhanced collaborative learning (CSCL) met een bijzondere focus op de rol van sociale aanwezigheid in gemedieerde communicatie en samenwerking. Andere interesses zijn de adoptie van technologie in het onderwijs, motivatietheorie en innovatief gedrag in organisaties.
Prof. dr. Carlos Santos is hoogleraar aan de Universiteit van Aveiro (Portugal). Hij is programmadirecteur van de Master in Communicatie- en Webtechnologieën. Zijn onderzoeksinteresses zijn gerelateerd aan de promotie van het sociale web in educatieve contexten, gamification, peer-learning en technologie voor community-building. Hij is een geïntegreerd lid van het DigiMedia Research Centre en coördinator van de onderzoeksgroep Social Media and Learning.
  Dr. Ana Balula is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Aveiro (Portugal), Águeda School voor Technologie en Management van de Universiteit van Aveiro (ESTGA-UA). Ana heeft een doctoraat in Multimedia in Onderwijs (Universiteit van Aveiro - UA) en een masterdiploma in Multimedia in Onderwijs (e-assessment). Ze is geïntegreerd lid van het Onderzoekscentrum Didactics and Technology in the Education of Trainers (CIDTFF) en het Laboratory of Digital Contents (LCD) van het Department of Education and Psychology (DEP–UA). Ze is ook lid geweest van wetenschappelijke comités van internationale congressen en tijdschriften en heeft als onderzoeker deelgenomen aan verschillende wetenschappelijke projecten in haar belangrijkste onderzoeksgebieden, namelijk: e-learning, b-learning, het gebruik van digitale technologie in het onderwijs, e-assessment/evaluatie, Open Educational Resources (OER), Engels voor specifieke doeleinden (ESP), vreemde talendidactiek en interculturele zakelijke communicatie.
Dr. Ellen Rusman is universitair hoofddocent, ontwerper en onderzoeker an de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit. Zij doet onderzoek naar samenwerkend- en netwerkleren, het aanleren van vaardigheden en het ontwerpen van technologisch ondersteunde naad-en draadloze ('seamless') leertrajecten waarin lerenden, zowel op scholen als in werksituaties, hun leerervaringen in en tussen contexten verbinden. Ellen heeft sinds 1998 een ruime ervaring in nationale en internationale projecten rondom de toepassing van technologie in het onderwijs opgebouwd, gaf advies aan en deed workshops voor verschillende opdrachtgevers en publiceert in (inter)nationale wetenschappelijke tijdschriften.
Dr. Leen Catrysse werkt momenteel als universitair docent bij de vakgroep Online Leren en Instructie van de Faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit in Nederland. Haar onderzoek richt zich op het overbruggen van de kloof tussen online en offline metingen om de leerstrategieën van studenten te onderzoeken. Meer specifiek richt ze zich op hoe oogbewegingsregistratie gebruikt kan worden om verschillen in verwerkingsniveaus bij het leren van tekst te onderzoeken.
Prof. dr. Susan McKenney is onderzoeker, docent, adviseur en ontwerper aan de Universiteit Twente. Ze is vooral geïnteresseerd in het verkennen en ondersteunen van de wisselwerking tussen curriculumontwikkeling en professionele ontwikkeling van docenten. Dit omvat een ondersteunende rol van technologie in curriculum- en docentontwikkeling, evenals bijzondere aandacht voor deze kwesties in wetenschapsonderwijs, burgerschapsontwikkeling en geletterdheid bij jonge kinderen.
Het boek Educational Design Research van McKenney en Reeves is standaardwerk in veel universitaire programma's in onderwijswetenschappen, waaronder de Open Universiteit Nederland.

Dagvoorzitterschap wordt gedeeld door dr. Maartje Henderikx, dr. Olga Firssova and dr. Slavi Stoyanov.