Een belangrijk speerpunt voor het verbeteren van de volksgezondheid is het wegnemen van gezondheidsverschillen tussen mensen met verschillende achtergronden in onder andere inkomen, etniciteit, geslacht of leeftijd. Niet alleen de gezondheid en levensverwachting verschilt tussen groepen in de samenleving, maar ook het vertonen van gezond gedrag, zoals voldoende bewegen. Het stimuleren van bewegen biedt daarom een goede kans om bestaande gezondheidsverschillen te verkleinen. Maar hebben interventies die het beweeggedrag bevorderen inderdaad dit gewenste effect, of zijn het juist de beter-gepositioneerden die hier het meest van profiteren?
Nieuwe analysestrategie
Onderzoekers uit vier Europese landen (Nederland, Engeland, Duitsland en België) brachten de gegevens samen van acht eerder gepubliceerde studies naar het effect van beweeginterventies. Het samenbrengen van gegevens uit meerdere studies schept ruimte om resultaten meer in detail te bestuderen. Gedurende meerdere bijeenkomsten ontwikkelden de onderzoekers hiervoor een strategie. Dit vijfstappenplan houdt onder andere in dat definities, groepsindelingen en analysetechnieken zoveel mogelijk overeenstemmen tussen de studies en dat de resultaten zo efficiënt mogelijk geïntegreerd worden. Op basis van deze acht studies werd geen bewijs gevonden dat het effect of het volhouden van beweeginterventies medebepaald wordt door iemands geslacht, opleiding, inkomsten, buurt of burgerlijke staat. Wel lieten de onderzoekers hiermee zien dat de toegepaste strategie heel bruikbaar is om gegevens uit bestaande studies te integreren en her- analyseren.
Vooruit plannen
Om in de toekomst optimaal gebruik te kunnen maken van deze nieuwe analysestrategie adviseren de onderzoekers om bij het ontwerpen van een nieuwe studie hier alvast rekening mee te houden. Nieuwe studies moeten voldoende gegevens verzamelen om verschillende groepen in de samenleving te kunnen identificeren en zorgen dat ook de vaak ondergerepresenteerde groepen in voldoende aantallen meedoen aan de studie. De kennis die op deze manier verzameld wordt, komt uiteindelijk ten goede aan de ontwikkeling van interventies die niet alleen gezond gedrag stimuleren, maar ook daadwerkelijk gezondheidsverschillen kunnen verkleinen.
Lees ook de publicatie: Equity-specific effects of interventions to promote physical activity among middle-aged and older adults: results from applying a novel equity-specific re-analysis strategy.