null Onderwijsinnovatie in Brunssum: Jos Claessen kijkt terug op 2 jaar Compass

OW_Compass_14599_head_large.jpg
Leren
Onderwijsinnovatie in Brunssum: Jos Claessen kijkt terug op 2 jaar Compass
In augustus 2018 ging in Brunssum de nieuwe school voor voortgezet onderwijs Compass van start. Deze school maakt onder andere gebruik van Kunskapsskolan, een digitale leeromgeving waarin gepersonaliseerd leren aan de hand van duidelijk omschreven leerdoelen centraal staat. Dit gebeurt onder begeleiding van coaches en door bevoegde vakdocenten. Prof. dr. Jos Claessen, aan het Welten-instituut verbonden als onderwijskundige, was 2 jaar lang betrokken bij de voorbereiding, de start en het eerste schooljaar van Compass.

Voordat de eerste lichting van ruim twintig leerlingen van start ging, was er al driekwart jaar aan intensieve voorbereidingen achter de rug. Het nieuwe schooljaar 2019-2020 is begonnen met vijftig eerstejaarsleerlingen naast de twintig die hun tweede jaar doen.

Persoonlijke beschouwing

In een persoonlijke beschouwing kijkt Jos Claessen terug op de beginperiode. Ook legt hij uit wat de filosofie is achter Kunskapsskolan en formuleert hij een weerwoord op de negatieve verhalen over deze onderwijsbenadering, die soms in de media opdoemen. Lees de beschouwing 'De geboorte van een school'.