null Onderzoek: de impact van vier jaar 'Gezinsgericht werken' op laaggeletterdheid

PSY_Impact_GezinsgerichtWerken_Laaggeletterdheid_26552_head_large.jpg

Onderzoek: de impact van vier jaar 'Gezinsgericht werken' op laaggeletterdheid

In 2021 startte SCHUNCK bibliotheek met 'Gezinsgericht werken aan taal'. Dit is een programma om Heerlense gezinnen te versterken op het gebied van taalvaardigheid. De Open Universiteit onderzoekt de impact van deze manier van werken. Op donderdag 8 mei 2025 wordt in SCHUNCK bibliotheek teruggekeken op vier jaar intensieve samenwerking met tientallen gezinnen. Op het programma staan onder andere een presentatie van de onderzoekers over de impact op laaggeletterdheid en de première van een documentaire over deze manier van weken.

Hele gezin betrekken in strijd tegen laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid is een probleem dat van generatie op generatie doorgegeven wordt. Het doorbreken van dit patroon is het meest kansrijk wanneer je begint bij het jonge kind én de ouders erbij betrekt. Daarom koos SCHUNCK bibliotheek voor gezinsgericht werken. Dat betekent dat je mét en ín het hele gezin werkt aan de verbetering van taalvaardigheid, de bewustwording van het belang van taal en het plezier om met taal bezig te zijn. SCHUNCK bibliotheek richt zich op gezinnen met kinderen in de leeftijd van 9 maanden tot 2 jaar, van 2 tot 8 jaar en van 8 tot 12 jaar. Het handboek 'Het gezin als sleutel voor de ontwikkeling van taal' beschrijft de werkwijze.

De documentaire Uit je schulp

Het gezinsgericht werken is inmiddels uitgegroeid tot een waardevolle en vertrouwde werkwijze binnen Heerlen. (Zie bijvoorbeeld ook het project In de box. In opdracht van SCHUNCK bibliotheek is de documentaire 'Uit je schulp' gemaakt. Daarin kijken gezinnen en professionals terug op vier jaar gezinsgericht werken. De documentaire wordt op 8 mei gepresenteerd tijdens een bijeenkomst bij SCHUNCK in Heerlen.

Onderzoek door de Open Universiteit

Ivonne Lipsch-Wijnen is een van de onderzoekers van de Open Universiteit die onderzoek doet naar de ervaren impact van 'Gezinsgericht werken aan taal' in de strijd tegen laaggeletterdheid. Ze deden dat met een kwalitatieve studie. 'We doen participatief en inclusief onderzoek. Dat betekent dat wij de gezinnen (in totaal 30 mensen) en de SCHUNCK-professionals (11) zien als co-onderzoekers. De gezinnen hebben de ervaringskennis, de SCHUNCK-professionals zijn taalspecialisten, en wij van de Open Universiteit weten meer van hoe je onderzoek doet.' Op 8 mei presenteren de onderzoekers de resultaten van hun onderzoek naar het effect van het programma op taalvaardigheid.
Het onderzoeksrapport komt op 8 mei beschikbaar.

Meld je aan

Op 8 mei 2025 kijkt SCHUNCK bibliotheek terug op 4 jaar Gezinsgericht werken. Het programma start om 13.30 uur en eindigt rond 17.00 uur. Naast de première van de documentaire 'Uit je schulp' en de presentatie van de onderzoekers van de Open Universiteit staan ook meerdere praktijkverhalen over de kracht van taal op het programma. Aanmelden kan tot zaterdag 3 mei 2025 via de website van SCHUNCK.