Onderzoek: kansen voor kinderen vergroten via een cadeaupakket voor ouders
Een kansrijke start
In Heerlen-Noord is 20% van de inwoners laaggeletterd. Als de ouders laaggeletterd zijn, zie je vaak dat dat doorgegeven wordt aan de volgende generatie. Dat heeft niets met intelligentie te maken, maar meer met opvoeding, omgeving, en kansen. Zo gaat bijvoorbeeld slechts 54% van de peuters in Heerlen-Noord naar de peuteropvang, terwijl juist vroeg contact met andere peuters en de leiding kan helpen bij taalontwikkeling. Het is ook niet zo dat ouders van pasgeboren baby’s geen hulp willen: vaak weten ze gewoon niet wat er nodig of mogelijk is. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid of opvoeding. Op termijn kan dat weer leiden tot grotere zorgvragen. Het doel van 'In de box' is om kinderen in Heerlen-Noord een kansrijke start te geven door in contact te komen én contact te onderhouden met gezinnen met een pasgeboren baby.
Ooievaarsmoeders
Getrainde vrijwilligers en ervaringsdeskundigen (de Ooievaarsmoeders) gaan na de geboorte van een baby bij het gezin op bezoek om een cadeaupakket te overhandigen. Dit cadeaupakket bevat producten die passen in de levensfase van het kind. Handig, maar tegelijk vormen die producten een aanknopingspunt om onderwerpen te bespreken die te maken hebben met (gezonde en veilige) opvoeding. In het cadeaupakket zit bijvoorbeeld een boekje, een knuffeltje, verzorgingsproducten en een slaapzak. Via het contact met de Ooievaarsmoeder kunnen de gezinnen in contact gebracht worden met allerlei relevante initiatieven, communities en ondersteuningsaanbod in de wijk. In Heerlen gaat het bijvoorbeeld om Sjpruutcafes.
Sjpruutcafés: elkaar ontmoeten
In Sjpruutcafés ontmoeten ouders en kinderen elkaar. Er worden activiteiten georganiseerd die aansluiten bij de doelgroep (bijvoorbeeld een workshop babyhapjes maken). Het idee is dat door deze contacten hulpvragen van gezinnen eerder gesignaleerd worden. Ouders met een pasgeboren baby zijn vaak niet in beeld bij professionals waardoor zij niet altijd de hulp ontvangen die zij mogelijk wel nodig hebben. Dit kan resulteren in grotere zorgvragen.
Begeleiden met onderzoek
Onderzoekers van de Open Universiteit gaan het proces evalueren. De centrale onderzoeksvraag is: hoe wordt de cadeaubox en de bijbehorende activiteiten door de ouders ontvangen? De onderzoekers gaan ouders van een pasgeboren baby interviewen op verschillende meetmomenten (4 keer in een periode van 2 jaar). Zo willen ze inzicht krijgen in wat de ouders vinden van de cadeaubox en de activiteiten, maar ook in wat hen dit heeft gebracht. Welke factoren maken dat iets verandert, of juist niet verandert. En zijn er misschien ook effecten die je juist niet wilde? De uitkomsten van het onderzoek en het inzicht in de behoeften en ervaringen van de ouders maken het mogelijk om de samenstelling van de cadeaubox en de bijbehorende activiteiten te verbeteren.
Samenwerking
De onderzoekers werken in het project samen met het Programmabureau Heerlen-Noord en met de 'In de Box projectgroep'. In deze projectgroep zitten diverse partijen: de Gemeente Heerlen, Schunck, JENS, en de GGD. Het onderzoek loopt van januari 2025 tot januari 2027. Vanuit de Open Universiteit zullen Ilona Stamhuis en Yil Severijns van de vakgroep Gezondheidspsychologie het onderzoek uitvoeren.