null Onderzoek: vroeg opsporen van angstklachten bij kinderen en tieners

PSY_Onderzoek_Angstklachten_18839_head_large.jpg
Onderzoek: vroeg opsporen van angstklachten bij kinderen en tieners
Angsten bij kinderen en tieners horen vanzelf over te gaan. Maar soms gebeurt dat niet: de klachten blijven bestaan. Dat wordt lang niet altijd opgemerkt. Ellin Simon (Open Universiteit) en Peter Muris (Maastricht University) hebben een angstvragenlijst ontwikkeld voor kinderen van 8 tot en met 18 jaar om angst op te sporen. Om te onderzoeken of die duidelijk is en goed werkt, zoeken ze kinderen en ouders die de vragenlijst willen invullen.

Iedereen is weleens bang

Als kind ben je misschien bang voor een monster onder je bed of je bent bang voor blaffende honden of voor katten met felle ogen. Als tiener kun je bang zijn voor wat anderen van je vinden. Vaak gaat dit vanzelf over.

Wat als het niet vanzelf overgaat?

Soms gaan angstklachten niet vanzelf over. Angstklachten worden ook niet altijd opgemerkt. Daarom krijgt niet iedereen een behandeling. Angstklachten kunnen dan als je ouder wordt blijven bestaan. Dit kan leiden tot een angststoornis of andere problemen, zoals een depressie.

Vroeg opsporen van angst

De onderzoekers Ellin Simon en Peter Muris maakten een angstvragenlijst die angst vroeg kan opsporen. Deze vragenlijst heet de YAM-5. De YAM-5 is gemaakt voor kinderen van 8 tot en met 18 jaar. Ellin Simon en Peter Muris willen weten of deze vragenlijst goed werkt. Daarom zijn zij met dit onderzoek gestart.

Meedoen aan het onderzoek?

Dat kan! Het gaat als volgt. Als ouder en kind doe je samen mee aan het onderzoek. Ouder en kind vullen allebei de YAM-5 vragenlijst in. Daarna volgen er twee interviews: een interview met de ouder en een interview met het kind. Dit interview heet de SCID-5 junior. Er worden alleen vragen over angst gesteld. Wij zijn benieuwd naar wat het kind denkt en voelt. Er zijn geen goede of foute antwoorden.

Samengevat

Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst en een interview. Je kunt thuis meedoen, op de computer. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. Waarschijnlijk zal de ouder de vragenlijst iets sneller invullen dan het kind. Dit maakt helemaal niet uit, want er is genoeg tijd. Daarna volgen de interviews; eerst wordt de ouder geïnterviewd en daarna het kind. Elk interview duurt ongeveer 30 minuten.


 

Deelnemers gezocht!

Wij willen graag weten of de YAM-5 vragenlijst goed werkt. Zo kunnen we angstproblemen op tijd opsporen. Daarom hebben wij veel deelnemers nodig. Doen jullie mee? Als bedankje ontvangt ieder gezin dat meedoet een cadeaubon van €25,00.

Meedoen?

Meld je aan!