null Projecten Open Universiteit op de EPIC-conferentie voor onderwijspioniers en -innovatoren

Micro_Algemeen_15238_head_large.jpg
Digital Learning
Projecten Open Universiteit op de EPIC-conferentie voor onderwijspioniers en -innovatoren
Van 30 mei tot en met 1 juni 2022 vindt in Rotterdam de Educational Pioneers and Innovators Conference plaats. Het doel van EPIC is om (inter)nationale onderwijspioniers en -innovatoren in het hoger onderwijs bij elkaar brengen, hun ideeën te delen en zo innovatie te stimuleren. Bij de Open Universiteit loopt er een groot aantal projecten op het gebied van onderwijsinnovatie met ICT. In Rotterdam worden er drie gepresenteerd.

Games in het onderwijs: serious gaming is iets anders dan gamificatie

De kwaliteit van actief online leren hangt voor een groot deel af van de manier waarop het onderwijs is ontworpen. Hans Hummel legt in zijn presentatie 'Instructional design of active online learning through serious games' uit waarom het vaak misgaat bij online leren. Hij legt uit waarom serious games iets anders zijn dan gamificatie of multimedia gebruiken in het onderwijs. En hij geeft aan wat er noodzakelijk is om topkwaliteit in onderwijsontwerp (Instructional Design) te krijgen. In zijn presentatie besteedt hij specifieke aandacht aan serious games voor het beroepsonderwijs en beschrijft hij een aantal geschikte ontwerpmodellen voor serious games. Hij illustreert deze ontwerpmodellen met concrete voorbeelden.

Online vaardigheden aanleren met Pe(e)rfect Vaardig: de eerste praktijkervaringen

Om vaardigheden te verwerven hebben studenten drie dingen nodig: herhaald oefenen, gestructureerde ondersteuning, en hoge kwaliteit, opbouwende en tijdige feedback. Maar docenten in het hoger onderwijs moeten steeds meer studenten begeleiden. Dat maakt het een uitdaging om iedereen regelmatig persoonlijke feedback en ondersteuning te geven. De online methode Pe(e)rfect Vaardig, ontwikkeld door de Open Universiteit, kan uitkomst bieden. De ontwerpers en onderzoekers, Ellen Rusman en Rob Nadolski, presenteren de methode tijdens de conferentie.
Pe(e)rfect Vaardig is een interactieve, praktijkgeoriënteerde methode om vaardigheden volledig online te oefenen, peer feedback te geven en te ontvangen, en doelgericht te reflecteren op de eigen prestaties. De methode is ingezet in drie pilots op twee universiteiten (>400 studenten) om te evalueren of deze methode vaardighedentraining in het hoger onderwijs daadwerkelijk effectiever, efficiënter en aantrekkelijker maakt. Ellen en Rob delen tijdens de conferentie de eerste resultaten.

Leren van elkaar: goede voorbeelden verzamelen en delen

Binnen het hoger onderwijs zijn er veel mogelijkheden om te innoveren met ict en veel onderwijsprofessionals doen dat ook. Ze integreren digitale applicaties in hun onderwijs. Hun kennis, de resultaten en hun ervaringen blijven echter meestal hangen binnen de eigen instelling. Dat is een gemiste kans. Het project dat Suzan van Brussel (Avans Hogeschool) en Nardie Fanchamps  presenteren tijdens EPIC richt zich op het verzamelen en delen van goede voorbeelden (good practices) op het gebied van onderwijsinnovatie met ict in het hoger onderwijs.  Het project verzamelt en publiceert ze, om zo docenten te inspireren. Ze kunnen zien hoe collega’s ict hebben gebruikt om hun onderwijs te innoveren, maar ook de content zelf en de implementatierichtlijnen zijn beschikbaar. Ze kunnen de innovatie dus ook in hun eigen context implementeren. In de interactieve sessie gaan Van Brussel en Fanchamps in gesprek met de deelnemers over nut en noodzaak van delen van good practices, wanneer en waarom een docent op zoek zou gaan voor good practices en wat er nodig is om ze makkelijk vindbaar en toegankelijk te maken.

Meer informatie en aanmelden

Meer weten over deze projecten? Spreek de onderzoekers aan tijdens de conferentie, of neem contact op per mail via de medewerkerspagina van de genoemde spreker.

De Educational Pioneers and Innovators Conference (EPIC) vindt plaats van 30 mei tot en met 1 juni 2022 bij de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Kijk voor meer informatie over de conferentie, andere sprekers en aanmelding op de conferentiesite*.

* Niet meer beschikbaar.