null Promotieonderzoek: de effectiviteit van kunstzinnige therapie bij de behandeling van angst

PSY_promotie_Annemarie_Madani_Abbing_13751_head_large.jpg
Promotieonderzoek: de effectiviteit van kunstzinnige therapie bij de behandeling van angst
Op 22 januari 2020 promoveert Annemarie Madani-Abbing, onderzoeker bij de faculteit Psychologie, aan de Universiteit Leiden. De titel van haar proefschrift is 'Art Therapy & Anxiety'. Madani-Abbing deed onderzoek naar kunstzinnige therapie, een therapie die vaak wordt toegepast in de behandeling van angst, maar die nog weinig is onderzocht. Ze wilde weten of die therapie effectief is bij vrouwen met angst, op welke manier angst in zo'n geval wordt verminderd en welke mechanismen daarachter zitten.

Effectiviteit en tools

Annemarie Madani vertelt op de website van de hogeschool over haar onderzoeksresultaten. Haar studie laat zien dat dankzij de therapie de angstklachten van de vrouwen verminderen en hun kwaliteit van leven verbetert. Huisartsen, psychologen en psychiaters kunnen dus hun patiënten met dit soort klachten meer gefundeerd een dergelijke therapie aanraden. Het onderzoek naar de effectiviteit van vaktherapie is een jong onderzoeksgebied, maar duidelijk is wel dat vaktherapie een interventie is die het waard is om verder onderzocht te worden. Madani ontwikkelde ook tools die therapeuten kunnen gebruiken om bij te dragen aan onderzoek in hun eigen vakgebied en om case reports te schrijven. Die tools zijn ook geïmplementeerd in de opleiding Vaktherapie op de hogeschool. Madani: 'Een van de doelen van praktijkgericht onderzoek binnen hogescholen is nadrukkelijk dat de uitkomsten direct gebruikt kunnen worden in onderwijs en in het werkveld.'

Van docent-onderzoeker naar post-doc onderzoeker

Annemarie Madani deed haar onderzoek als promovendus bij de Universiteit Leiden en combineerde haar promotie met een docentschap bij de Hogeschool Leiden. Op de website van de hogeschool vertelt ze over haar onderzoek en over haar ervaring met promoveren in deeltijd. Momenteel werkt ze als post-doc bij de Open Universiteit en doet ze onderzoek naar de inzet en de effectiviteit van vaktherapieën in de forensische jeugdzorg en de forensische psychiatrie.

Annemarie Madani-Abbing

Annemarie Madani-Abbing