null Vaktherapie in de forensische zorg: wat en waarom?

PSY_Onderzoek_Vaktherapie_Gedetineerden_22497_head_large.jpg

Vaktherapie in de forensische zorg: wat en waarom?

Tweederde van de gedetineerden in Nederland heeft psychiatrische problemen. Dikwijls volgen zij tijdens hun straf - al dan niet verplicht - een behandelingstraject. Bijvoorbeeld een vaktherapeutische behandeling. Welke werkvormen bieden de vaktherapeuten aan? En wat zijn de verklaringsmodellen achter die werkvormen? Een onderzoeksteam van onder andere de Open Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gaat dat onderzoeken.

Een waaier aan mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende vormen van vaktherapie: beeldende therapie, drama-, muziek-, dans- en psychomotorische therapie. Via onderzoek is al vastgesteld dat vaktherapie binnen de forensische zorg effectief is om psychische klachten te reduceren. Bovendien bevordert het beschermende factoren voor crimineel gedrag. Vaktherapie biedt gedetineerden met psychiatrische problematiek inzicht in het eigen gedrag en het veranderen daarvan. Vastgesteld is ook dat het de motivatie voor behandeling bevordert en daarmee mogelijk het recidiverisico verlaagt. Maar uit een eerder project weten we ook dat er nog een aantal 'witte vlekken' zijn in de beschikbare kennis.

Wat bieden vaktherapeuten aan en waarom?

In een nieuw tweejarig project wil het team een volgende stap zetten. In een eerder project zijn potentiële werkingsmechanismen van vaktherapie gedefinieerd. Het projectteam gaat deze werkingsmechanismen koppelen aan practice based vaktherapeutische interventies en beoogde effecten. Met andere woorden: wat bieden vaktherapeuten aan en waarom? Verder zal het projectteam voor de forensische zorg veelbelovende vaktherapeutische interventies voor specifieke doelgroepen beschrijven. De beschreven koppeling tussen interventies en werkingsmechanismen legt het team voor aan ervaringsdeskundigen (ex-cliënten), vaktherapeuten en andere forensische disciplines. Herkennen zij de beschreven koppeling van interventies met werkingsmechanismen?

Kwaliteit forensische zorg

Het tweejarige project 'Werkingsmechanismen en interventies van vaktherapie in de forensische zorg' is eind 2022 gestart en wordt mee gefinancierd door Expertisecentrum Forensische Psychiatrie (EFP) en Kwaliteitsnetwerk Forensische Zorg (KFZ). De coördinatie is in handen van dr. Suzanne Haeyen (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, penvoerder) en prof. dr. Susan van Hooren (Open Universiteit). De uitvoering van dit project ligt in handen van het consortium, bestaande uit leden vanuit de Open Universiteit; de hogescholen Zuyd/KenVaK, HAN, CodArts en Windesheim; de Pompestichting; GGNet; Stevig; en kennisinnovator Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB).