PSY_Gezondheidspsychologie_head_large.jpg
Onderzoeks- en onderwijsteam
 

Docenten/onderzoekers

Portretfoto Lilian Lechner Prof. dr. Lilian Lechner
Als voorzitter van de vakgroep Gezondheidspsychologie behoort het onderzoek van de vakgroep en de coördinatie ervan tot een van mijn kerntaken. Bij Gezondheidspsychologie hebben we wetenschappelijk onderzoek heel hoog in het vaandel staan. Ik begeleid dan ook een flinke groep promovendi die bezig zijn met hun promotieonderzoek. Dat zijn zowel interne als externe aio’s, of buitenpromovendi die hun promotieonderzoek combineren met een baan buiten de universiteit. De onderzoekslijnen die ik begeleid, bevinden zich op meerdere gebieden: het verklaren van gezond of juist risicovol gedrag, maar ook het ontwikkelen, evalueren en implementeren van interventies die de gezondheid kunnen bevorderen. We proberen daarbij altijd een link te leggen met de praktijk, dus de vraag hoe we de gezondheid kunnen versterken van echte mensen in de echte praktijk. Die projecten betreffen verschillende doelgroepen en variëren in onderwerp van bijvoorbeeld het stimuleren van een gezonde leefstijl via eHealth tot het meer redzaam maken van chronische patiënten. Omdat gezondheid zo breed is, samenhangend met fysiek, psychisch en sociaal welzijn, maakt dit de mogelijkheden voor onderzoek binnen Gezondheidspsychologie heel breed, met veel kansen op verdieping. Daarbij is er altijd aandacht voor zowel de wetenschappelijke als de maatschappelijke relevantie.
Portretfoto Catherine Bolman Prof. dr. Catherine Bolman
Ik ben hoogleraar eHealth-toepassingen voor kwetsbare groepen. Mijn ambitie is de toegankelijkheid van dergelijke toepassingen (denk aan online zelfmanagementondersteuning bij ziekte, websites met gezondheidsinformatie, stoppen-met-roken-apps en beweegtrackers) te verbeteren voor kwetsbare groepen zoals ouderen, lager opgeleiden en chronisch zieken. Daarnaast richt mijn onderzoek zich op gezondheidsbevordering in brede zin, reikend van onderzoek naar factoren die samenhangen met leefstijl tot het testen van interventies op (kosten)effectiviteit. Ik begeleid ook scriptie- en stagestudenten op deze thema’s. andere het bachelorvak Psychologie van arbeid en gezondheid. Tot slot ben ik coördinator onderzoek bij de faculteit psychologie.
Portretfoto Janet Boekhout Dr. Janet Boekhout
Als universitair docent ben ik verantwoordelijk voor de cursus 'Inleiding in de Gezondheidspsychologie'. In deze cursus wordt uiteengezet hoe leefstijlen samenhangen met gezondheid en ziekte, en welke theorieën worden gebruikt om gezond en ongezond gedrag te kunnen verklaren. Ook wordt ingegaan acceptatie van ziekte, omgaan met pijn, en de rol van sociale steun als het gaat om 'coping' bij chronische ziekten. Verder ben ik examinator van de cursus 'eHealth: een gezondheidspsychologisch perspectief'. Deze cursus geeft inzicht in de rol van eHealth binnen het gehele spectrum van gezondheidszorg; daarbij wordt ingegaan op de kansen en uitdagingen die eHealth hierbij heeft. Daarnaast begeleid ik scripties en stages. Op onderzoeksgebied gaat mijn interesse uit naar healthy ageing, dus het proces van gezonde veroudering in relatie tot lichamelijke, mentale en sociale gezondheid. Specifiek kijk ik daarbij naar hoe je lichamelijke activiteit kan stimuleren en welke verbanden er zijn tussen lichamelijke activiteit en eenzaamheid. Ook doe ik onderzoek naar hoe interventies optimaal geïmplementeerd kunnen worden.
Portretfoto Milou Fredrix Dr. Milou Fredrix
Mijn onderzoekexpertise ligt voornamelijk in het veld van chronische aandoeningen en persoonsgerichte zelfmanagementondersteuning. Ik ben bovendien een actief lid van de ‘European Health Psychology Society’ en zet mij hier in voor Open Science en de ondersteuning van junior-onderzoekers. Als docent Gezondheidspsychologie ben ik examinator van de cursus ‘Psychosociale Begeleiding bij Ziekte en Herstel’ en ben ik 2e examinator bij de cursus ‘Positieve gezondheid: Eigen Regie’. Daarnaast maak ik deel uit van de stagecommissie en begeleid ik scripties en stages binnen de master Gezondheidspsychologie en Gezondheidswetenschappen.
Portretfoto Rianne Golsteijn

Dr. Rianne Golsteijn
Ik ben als universitair docent betrokken bij de cursus Breed perspectief op Gezondheid I: Gezondheidswetenschappen binnen de master Gezondheidswetenschappen en bij de premaster cursus Introductie in de Gezondheidswetenschappen. Daarnaast begeleid ik masterscripties en stages binnen de master Gezondheidspsychologie. Mijn onderzoeksinteresse richt zich vooral op het meten en bevorderen van beweeggedrag bij diverse doelgroepen (waaronder ouderen, kankerpatiënten, adolescenten), de effecten van bewegen op de gezondheid, eHealth en kosteneffectiviteit.

Portretfoto Emelien Lauwerier

Dr. Emelien Lauwerier
Als universitair docent richt ik me op zowel onderzoek als onderwijs in de klinische gezondheidspsychologie. Mijn onderzoek richt zich op chronisch ziek zijn, en de ontwikkeling van leefstijl- en psychosociale interventies om langdurige ziekte te voorkomen of de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarnaast bestudeer ik gezond werken in veeleisende omgevingen zoals in de gezondheidszorg. In het onderwijs begeleid ik studenten bij hun masterthesis en stage, en geef ik les in eigen regie, positieve gezondheid en communicatie.

Portretfoto Natascha de Hoog Dr. Natascha de Hoog
Binnen Gezondheidspsychologie ben ik betrokken bij de cursus eHealth: een gezondheidspsychologisch perspectief. Verder houd ik mij vooral bezig met het Methoden en technieken-onderwijs van de bachelor Psychologie. Mijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de invloed van sociale identiteit op gezondheidsgedrag en welbevinden en meer algemeen naar gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering, en meta-analyse.
Portretfoto Liesbeth Mercken
 
Dr. Liesbeth Mercken
Als universitair docent ben ik examinator van de cursussen ‘Gezondheidsbevordering: theorie en toepassing’, ‘Psychodiagnostiek in de gezondheidspsychologie’, en ‘Interventies in de praktijk: positieve gezondheid’. Daarnaast geef ik ook de training ‘Gespreksvoering’ en begeleid ik scripties en stages. Mijn onderzoek expertise ligt in het veld van sociale netwerk analyses en gezondheid. Iedereen maakt op de een of andere manier deel uit van een netwerk maar hoe werken en evolueren sociale netwerken? In mijn onderzoek kijk ik naar hoe sociale netwerken ons beïnvloeden en hoe wij ze kunnen beïnvloeden om gezondheid te bevorderen en implementatie van interventies te optimaliseren.
Portretfoto Anke Oenema
 

Dr. Anke Oenema, universitair hoofddocent
Als universitair hoofddocent ben ik betrokken bij de masteropleiding Gezondheidswetenschappen als opleidingscoördinator en examinator van de cursus ‘evidence based eHealth’. Daarnaast begeleid ik studenten bij stages en afstudeeronderzoek.
Mijn onderzoeksexpertise ligt op het terrein van gezondheidsbevordering, een terrein waar het onderzoeken van determinanten van gedrag, interventie-ontwikkeling en implementatie heel mooi samenkomen. Binnen deze thema’s ben ik vooral geïnteresseerd in het toepassen van nieuwe theorieën en gedragsveranderingsmethodieken om zo gedrag steeds beter te kunnen begrijpen en effectievere interventies te kunnen ontwikkelen. Naast het bevorderen van gezond leefstijlgedrag gericht op het bevorderen van de fysieke gezondheid, richt ik mij steeds meer op het bevorderen van mentale gezondheid. Daarnaast streef ik ernaar om bij te dragen aan andere grote ontwikkelingen in het veld van de gezondheidswetenschappen, zoals aandacht voor complexiteit, preventie in de zorg en digitalisering in de zorg.

Portretfoto Denise Peels Dr. Denise Peels
Als universitair docent begeleid ik stage- en scriptiestudenten die willen afstuderen op een onderzoeksthema gerelateerd aan het bevorderen van een gezonde leefstijl, en meer concreet het implementeren van effectieve interventies om sport en bewegen te bevorderen. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de cursus ‘Ontwikkeling en implementatie van interventies’ binnen de master Gezondheidswetenschappen en ben ik betrokken bij de cursus ‘eHealth: een gezondheidspsychologisch perspectief’. Mijn onderzoeksinteresse gaat uit naar het bevorderen van beweeggedrag, de rol die eHealth hierin kan spelen, en via welke psychosociale processen dergelijke interventies een effect op beweeggedrag kunnen hebben. Het maken van een sterke link tussen wetenschap en praktijk is hierbij essentieel. Mijn onderzoeksfocus richt zich dan ook met name op de implementatie van sport- en beweeginterventies: hoe zorgen we ervoor dat effectieve beweeginterventies ook daadwerkelijk gebruikt worden in de praktijk? Hoe stemmen we de interventie zo optimaal mogelijk af op de behoeften van de doelgroep en van praktijkpartners? De afstemming tussen wetenschap en praktijk proberen we samen met onze studenten zo optimaal mogelijk te maken.
Portretfoto Gjalt-Jorn Peters Dr. Gjalt-Jorn Peters
Ik ben als universitair hoofddocent verbonden aan zowel Gezondheidspsychologie als aan Methoden en Technieken. Mijn onderzoek richt zich op het verbeteren van enerzijds interventie-ontwikkeling in de praktijk en anderzijds onderzoek naar gedragsverandering. Dit doe ik door kritisch te kijken naar de huidige aanpak en door nieuwe methoden te ontwikkelen. Ik ben een groot voorstander van Open Science en maak die methoden dus openbaar toegankelijk voor iedereen, zodat we een gratis gereedschapskist ontstaat voor het optimaal inzetten van theorie en evidentie in preventie. Als ik empirisch onderzoek doe, is dat meestal naar risicogedrag in en om het uitgaansleven, zoals recreatief gebruik van drugs zoals alcohol, cannabis, ecstasy, GHB en ketamine, het gebruiken van gehoorbescherming, en grensoverschrijding tijdens het flirten.
Portretfoto Yil Severijns
 
Yil Severijns
Ik ben als universitair docent betrokken bij de cursus 'Ontwikkeling en implementatie van interventies’ en ‘Positieve gezondheid: eigen regie’. Daarnaast ben ik samen met Ilona Stamhuis verantwoordelijk voor de cursus ‘Gezondheidsgedrag: interactie tussen individu en omgeving’. Ook geef ik de training gespreksvoering en begeleid ik scripties.
Mijn onderzoeksinteresse gaat uit naar de manier waarop partners samen beslissingen nemen over de gezondheid van hun (ongeboren) kinderen. Daarnaast gaat mijn interesse uit naar de mentale gezondheid van studenten en medewerkers van universiteiten. Hierbij richt ik mij specifiek op de vraag of studenten en medewerkers binnen de universiteit durven praten over hun mentale problemen.
 

Carmen Sneider

 

Portretfoto Ilona Stamhuis
 
Dr. Ilona Stamhuis

Als universitair docent ben ik examinator van de cursus ‘Gezondheidsgedrag: interactie tussen individu en omgeving’ en de cursus ‘Psychosociale begeleiding bij ziekte en herstel’. Daarnaast begeleid ik scripties en stages van de master Gezondheidspsychologie en de master Gezondheidswetenschappen.
Mijn onderzoeksinteresse ligt in het bevorderen van een gezonde leefstijl, specifiek gezonde voeding en beweging, bij (jonge) kinderen. Ik ben geïnteresseerd in interventieontwikkeling, implementatie en evaluatie van interventies. Vooral de implementatie van (effectieve) interventies in de praktijk heeft mijn interesse. Wat zijn factoren die dit beïnvloeden? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat interventies ook de kinderen en gezinnen bereiken die er het meeste baat bij hebben? Ik ben dan vooral geïnteresseerd in hoe we gezinnen kunnen betrekken die vaak al met meer problemen te maken hebben.

Portretfoto Roy Willems Dr. Roy Willems
Als universitair docent hou ik mij met name bezig met de psychosociale aspecten van gezondheid en welzijn. Gezondheid gaat niet alleen over gezond leven; ook iemands sociale positie in de maatschappij hangt samen met ervaringen van gezondheid en welzijn. Verschillende sociale groepen of individuen – zoals chronisch zieken, mensen met een beperking, of mensen met een migratieachtergrond – kunnen te maken krijgen met sociale uitsluiting, stigmatisering of discriminatie. Dit kan resulteren in slechtere algemene gezondheid ten gevolge van angst, depressie, of chronische stress. Mijn streven is om met mijn onderzoek bij te dragen aan een meer inclusieve samenleving waarin mensen, ongeacht hun achtergrond, gelijkwaardige kansen krijgen op een zo gezond mogelijk leven. Zo hebben we met het GATE-BULL project een interventie ontwikkeld om pesten op basis van discriminatie bespreekbaar te maken in de klas. Ook ben ik medeontwikkelaar van de Kanker Nazorg Wijzer, een online zelfmanagementprogramma voor herstel na de behandeling van kanker. Deze interventie is inmiddels als effectief bewezen en landelijk beschikbaar.
Portretfoto Inge van der Wurff
 
Inge van der Wurff
Ik ben als universitair docent betrokken bij de Scriptiecursus en de cursus Project binnen de master Gezondheidswetenschappen, daarnaast begeleid ik masterscripties binnen de master Gezondheidspsychologie. Mijn onderzoeksinteresse richt zich vooral op de invloed van leefstijl (met name voeding en beweging) op mentaal welbevinden, cognitie en schoolprestaties bij diverse doelgroepen (waaronder kinderen, adolescenten en jongvolwassenen).

Promovendi

Portretfoto Eline Collombon Eline Collombon MSc
Na het behalen van mijn master Bewegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht wilde ik mij graag doorontwikkelen op wetenschappelijk gebied. Ik ben nu werkzaam als promovenda binnen het Active4Life-project. Binnen dit project houd ik mij voornamelijk bezig met de doorontwikkeling van de bestaande (e-health-)beweeginterventies om zo de effectiviteit te vergroten.
Portretfoto Juul Coumans

Dr Juul Coumans
Na mijn studie gezondheidszorgpsychologie aan de Radboud Universiteit heb ik verschillende jaren als onderzoeker meegeholpen bij diverse projecten. In 2017 ben ik gestart met mijn promotietraject aan de OU. Hierin heb ik een online op maat gemaakte voedings- en beweeginterventie ontwikkeld op basis van de self-determination theory en motiverende gespreksvoering en heb ik de effectiviteit van deze interventie onderzocht. Verder gaat mijn onderzoeksinteresse uit naar het bestuderen van de relatie tussen cognitief functioneren en gedrag.

Portretfoto Kim Donachie
 

Kim Donachie MSc
Na mijn opleiding klinische gezondheidswetenschappen ben ik gestart met mijn promotieonderzoek gericht op het ontwikkelen van een programma dat mannen met prostaatkanker begeleidt bij een actief-volgen-beleid. Het doel is om de psychosociale last als gevolg van een niet-behandel-beleid bij prostaatkanker te verminderen. Het ondersteuningsprogramma wordt samengesteld uit evidence based interventies en is gericht op het verminderen van angst, onzekerheid en stress en het bevorderen van zelfmanagement. Naast mijn werkzaamheden als promovenda ben ik als docent-onderzoeker werkzaam binnen de academie Gezondheid en Vitaliteit aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Portretfoto Lieke Duijsens Lieke Duijsens MSc
Na mijn studie Biomedische Wetenschappen - waarbij ik mij gespecialiseerd heb in levensstijlinterventies - ben ik op zoek gegaan naar een project binnen de gezondheidsbevordering. Dit bracht mij bij het 'Healthy Ageing'-project, waarbij ik sinds 01 september 2020 als promovenda betrokken ben. Binnen het onderzoeksproject wordt een integrale wijkaanpak ontwikkeld om ouderen met een laag opleidingsniveau te ondersteunen bij gezond ouder worden, in de breedste zin van het woord. Onderliggende doelen zijn het verbeteren van fysieke activiteit, het versterken van sociale cohesie en een leefomgeving creëren waarin een actief en gezond leven wordt ondersteund.
Portretfoto Tessi Hengst
 

Tessi Hengst MSc
Sinds oktober 2021 ben ik werkzaam als promovenda aan de Open Universiteit. De komende jaren zal ik mij gaan focussen op de adoptie van digitale communicatietechnologie door kwetsbare burgers. Dit onderzoek heeft raakvlakken met communicatie, design, gedragspsychologie en gezondheidstechnologie, waar tevens ook mijn interesses liggen. Voordat ik aan deze functie begon heb ik de master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg afgerond. Daarnaast heb ik bij een socialmediabureau gewerkt waarin ik me onder andere bezig hield met de communicatie tussen overheidsinstantie en burger.

Portretfoto Rosa Krause Rosa Krause MSc
Ik heb een achtergrond als gedrags- en communicatiewetenschapper en gebruik deze kennis nu voor mijn promotieproject Let’s Get Digital. Het doel van dit onderzoekproject is de ontwikkeling van een interventiemix (combinatie uit online en offline activiteiten) om 65-plussers over de streep te trekken digitaal te gaan. Onderliggende doelen zijn vermindering van eenzaamheid, en het vergoten van de ervaren veiligheid en welzijn. Dit project is een deelproject van het overkoepelend OU-onderzoeksproject Veilige Stad.
Portretfoto Michelle Smits Michelle Smits MSc
Als promovenda aan de Open Universiteit ben ik werkzaam binnen het Kanker Nazorgwijzer project. De Kanker Nazorgwijzer is een eHealth interventie gericht op het bevorderen van gezondheidsgedrag van voormalig kankerpatiënten. Binnen dit project onderzoek ik de rol van huisartsen in een blended care aanpak voor kanker nazorg. Mijn master Social Psychology heb ik aan de Universiteit van Tilburg behaald. Mijn interesse voor eHealth komt voort uit een schakeltraject Human and Technology Interaction aan TU Eindhoven. Voordat ik aan mijn PhD begon was ik werkzaam in de communicatiesector.
 
Portretfoto Sifra Swagerman Sifra Swagerman MSc
Als promovenda aan de Open Universiteit doe ik onderzoek naar veranderingen in leefstijlgedrag en de impact hiervan op het mentale welzijn van MBO-studenten. Mijn focus ligt op het ontwikkelen van een specifieke mobiele online interventie (mHealth /App) gericht op mbo-studenten om hun leefstijl en mentaal welbevinden te verbeteren. Vanuit mijn achtergrond als diëtist ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de psychologie achter voeding en leefstijl: waarom maken we bepaalde keuzes en wat voor effect hebben deze keuzes op onze gezondheid? Tijdens mijn master Nutrition and Health in Wageningen kon ik me volledig richten op de wetenschap achter voeding en leefstijl. Ik ben blij dat ik me nu ook kan verdiepen in de psychologische aspecten.
Portretfoto Simone Tummers
 
Simone Tummers MSc
Na mijn studie Econometrics & Operations Research aan de UM en het opdoen van werkervaring in de consultancy, ben ik nu promovenda binnen het Active4Life-project. Hierbinnen ben ik verantwoordelijk voor de data science-gerelateerde aspecten. Het doel is de integratie van data uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken en met behulp van geavanceerde machine learning analyses meer inzicht krijgen in patronen in deze bestaande beweegdata. Dit kan uiteindelijk meer kennis geven over de factoren en gedragsdeterminanten die een rol spelen bij het gebruik en de effectiviteit van de bestaande beweegprogramma’s, en verschillen hierin tussen subpopulaties.
Portretfoto Esmee Volders Esmee Volders MSc
Als promovenda houd ik mij bezig met onderzoek naar de relatie tussen bewegen en cognitief functioneren bij ouderen met chronische aandoeningen. Hierbij richt ik mij op de effecten van een fysieke activiteitstimulerende interventie op het cognitief functioneren bij deze doelgroep. Naast vragenlijsten maak ik ook gebruik van accelerometrie en digitale varianten van neuropsychologische testen. In mijn functie als promovenda begeleid ik ook studenten bij hun scriptie of stage.
Portretfoto Tjeerd de Zeeuw Tjeerd de Zeeuw MSc
Binnen het Extending the Earcheck project ontwikkel ik een interventie om gehoorbeschermend gedrag bij jongeren te bevorderen. Daarbij wordt gewerkt aan de hand van het Intervention Mapping protocol en worden een aantal recent ontwikkelde methodieken en (bijbehorende) R-packages gebruikt. Ik heb mijn master Psychologie behaald aan de Open Universiteit. Tevens ben ik afgestudeerd als gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit. Naast mijn promotieonderzoek doe ik onderzoek naar, en geef voorlichting over, het gebruik van prestatiebevorderende middelen in de sport bij Mainline in Amsterdam.

Onderwijs-/onderzoeksmedewerker

Portretfoto Jessie van der Velden Jessie van der Velden
Als onderwijs-/onderzoeksmedewerker ben ik verbonden aan zowel de vakgroep Gezondheidspsychologie als de vakgroep Algemene psychologie. Ik ben betrokken bij verschillende cursussen uit de bachelor- en masteropleidingen, waaronder Inleiding in de Psychologie en Gezondheidsgedrag: interactie tussen individu en omgeving. Mijn werkzaamheden bestaan o.a. uit het begeleiden van studenten, nakijken van verslagen, evalueren van cursussen en het verwerken van teksten in de online leeromgeving. Daarnaast ben ik als onderzoeksmedewerker werkzaam bij het Active4Life-project.

 

Groepsfoto