PSY_Levensloop_22631_head_large.jpg

Acceptance and Commitment Therapie

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een derde generatie gedragstherapie die cliënten helpt om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die ze tegenkomen (Acceptance), zodat men kan blijven investeren in de dingen die ze écht belangrijk vinden (Commitment).

ACT bestaat uit zes verschillende processen/vaardigheden namelijk: Acceptatie, Defusie, Het Zelf, Hier en Nu, Waarden en Toegewijd handelen. Het doel van ACT is het vergroten van de Psychologische Flexibiliteit, ook wel veerkracht genoemd.

ACT wordt veelvuldig toegepast als evidence-based therapievorm bij diverse klachten en blijkt ook effectief voor het vergroten van het algemeen welzijn (ongeacht specifieke klachten). 

Binnen de vakgroep Levenslooppsychologie doen we op verschillende manieren onderzoek naar ACT. Zo loopt er een onderzoeksproject Van Klacht naar Veerkracht waarin onderzoek wordt gedaan naar de toepassing en effectiviteit van een eHealth ACT module binnen verschillende doelgroepen. Meer informatie hierover is te vinden bij het onderzoeksproject Van Klacht naar Veerkracht.  

Daarnaast doen we onderzoek naar psychologische flexibiliteit in verschillende levensfasen en tijdens specifieke omstandigheden zie onderzoeksproject Psychologische Flexibiliteit gedurende de levensloop.

Tot slot doen we onderzoek naar verschillende meetinstrumenten die psychologische flexibiliteit meten waaronder de Flexibiliteits Index Test (FIT-60) en de Multidimensional Psychological Flexibility Index (MPFI).