PSY_Levensloop_22631_head_large.jpg

Positieve veroudering

Gezonde of succesvolle veroudering staat tegenwoordig vol in de belangstelling. Hoe word je op een positieve manier oud en ga je om met de ontwikkelingstaken die bij de latere levensfasen horen? Het mentale welbevinden speelt hierin een belangrijke rol. Zo laat onderzoek zien dat er een significant positief verband bestaat tussen het mentale welbevinden en de fysieke gezondheid. Maar hoe houd je het nu leuk op oudere leeftijd? Een levensfase gekenmerkt door meer verlieservaringen en onvermijdelijke lichamelijke en cognitieve veranderingen, waar we niet altijd op zitten te wachten.

In deze onderzoekslijn doen we onderzoek naar factoren die van belang zijn voor het behoud van welbevinden op latere leeftijd. Bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar factoren en middelen die ouderen kunnen helpen in behoud van psychologische flexibiliteit. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar de toepassing van Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Zo loopt er al enige tijd een onderzoek naar het gebruik van een online ACT module. Meer informatie hierover is te vinden bij het onderzoeksproject Van Klacht naar Veerkracht.

Een andere focus in deze onderzoekslijn ligt op de rol van sociale relaties op latere leeftijd. Zo lijkt er bij het ouder worden een groeiend verschil te ontstaan tussen enerzijds de beschikbaarheid van sociale steun en socio-emotionele hulpbronnen en anderzijds de behoefte er aan. Dit heeft zijn weerslag op het welbevinden en bijvoorbeeld gevoelens van eenzaamheid. Dit verschil is niet altijd te dichten, maar ouderen kunnen wel worden geholpen hier mee om te gaan. In het onderzoeksproject Sociale relaties en eenzaamheid bij ouderen wordt dit verder uitgewerkt.

Maatschappelijke ontwikkelingen als digitalisering spelen hierbij ook een rol. Bijvoorbeeld in relatie tot de psychologische basisbehoeften competentie (kom ik nog mee?), autonomie (wat kan/beslis ik nog zelf) en sociale verbondenheid (digitale media als extra communicatiemogelijkheid).