Maar wat kun je nu zelf doen?
Alle oceanen zijn door zeestromingen met elkaar verbonden en plasticvervuiling is dus een wereldwijd probleem dat we dus ook gezamenlijk wereldwijd moeten aanpakken. Het is duidelijk dat het probleem met name aan de bron moet worden aangepakt en niet op zee zelf. Daarom is er nu wereldwijde focus op afvalpreventie en reductie. Daar is nog veel winst te boeken.
In Indonesië, waar de Open Universiteit veel onderzoek doet, verdwijnt veel afval rechtstreeks in zee. Goed afvalbeheer zou daar al een stuk schelen. We proberen nu samen met onze Indonesische partners op verschillende manieren de lekken in het milieu in kaart te brengen, en te kijken hoe we dit samen kunnen veranderen.
Onderneem zelf actie tegen plasticvervuiling!
- Het helpt enorm om je eigen drinkfles te gebruiken. Kijk maar eens hoeveel plastic flessen er worden gebruikt
- Neem je eigen tas mee
- Doe mee aan een clean-up actie
- Gebruik je eigen broodtrommel
- Koop geen voorverpakt eten
- Rethink, refuse, reduce, reuse, recyle
- Buy local, grow local: koop groenten van het seizoen die lokaal gekweekt zijn. Die kunnen onverpakt worden aangeboden. Zo is er minder vrachtverkeer nodig om het voedsel naar je toe te brengen, en al helemaal geen vliegtuigen!
- Bij de eerste keren wassen komen veel vezels vrij. Doe dus wat langer met je kleding en koop het tweedehands
- Door rustiger te rijden en door je banden op de juiste spanning te houden kun je het slijten van je banden verminderen. Zo komen er minder microplastics in het milieu terecht
- Als je toch (wegwerp)plastic gebruikt, gebruik het dan zo efficiënt mogelijk. Hergebruik!
- Scheid je afval, zodat (plastic) producten gerecycled kunnen worden
- Koop geen producten van producenten die onverantwoordelijk omgaan met plastic.