ALG_studeren_en_topsport_head_large.jpg

Studeren en topsport

Activerend online onderwijs, met een grote mate van flexibiliteit voor studenten, dat is waar de Open Universiteit voor staat. Deze onderwijsvorm sluit perfect aan bij studenten die hun studie willen combineren met een topsportcarrière.

In juli 2021 heeft de Open Universiteit het Actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) ondertekend, waarin afspraken zijn gemaakt met NOC*NSF ter verbetering van het onderwijs- en carrièreperspectief van topsporters. Het gevoerde beleid stelt topsporters in staat hun sport zo optimaal mogelijk te combineren met hun studie. Studenten met een topsportstatus kunnen binnen de Open Universiteit gebruik maken van aanvullende faciliteiten.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een topsportstatus?

Conform het Actieplan FLOT worden door de Open Universiteit als 'topsporters' aangemerkt: topsporters die vanuit de betreffende sportbond een door NOC*NSF erkende talent- of topsportstatus hebben (A-, Selectie-, HP-, Bonds-, IT-, NT- en Belofte status).

Meer informatie is te vinden op de website van het NOC*NSF.

Ben je een topsporter en heb je geen talent- of topsportstatus vanuit NOC*NSF? Ook voor jou is het mogelijk om gebruik te maken van de extra faciliteiten die onder de topsportregeling vallen. Neem contact op met de topsportcoördinatoren.

Wat kan de Open Universiteit voor een topsportstudent betekenen?

Door het online en flexibele karakter is de Open Universiteit bij uitstek geschikt om een studie te combineren met een topsport carrière. Je kunt studeren waar en wanneer je wilt. Het is zélfs mogelijk om online tentamen te doen! Naast de huidige faciliteiten kunnen studenten met een topsportstatus gebruik maken van:

  • ondersteuning door een topsportcoördinator en studieadviseur binnen de faculteit;
  • flexibiliteit in tentaminering (datum, tijd en vorm van het tentamen) conform de bepalingen in het Examenreglement voor topsporters;
  • de mogelijkheid om als topsporter binnen het kader van het Profileringsfonds kosteloos een verlengde inschrijfduur c.q. (gratis) extra tentamenkansen aan te vragen;
  • de mogelijkheid om bij afstuderen een Topsportcertificaat te ontvangen.

Contact

De topsportcoördinatoren zijn Meike van Genk en Kirby de Bock. Ben je topsporter en wil je je topsportcarrière combineren met een studie aan de Open Universiteit? Of ben je inmiddels begonnen met een studie aan de Open Universiteit en heb je daarnaast nog een carrière als topsporter? Vul dan het intakeformulier in. Heb je andere vragen? Neem dan contact op via topsportcoordinator@ou.nl.