RW_Master_InternationaalRecht_22516_head_large.jpg

Master Rechtsgeleerdheid afstudeerrichting Internationaal en Europees recht

In de rechtswetenschappen bestaat de behoefte aan gespecialiseerde professionals. In de masteropleiding Rechtsgeleerdheid maak je een verdiepingsslag op je algemene juridische kennis. Als je kiest voor de afstudeerrichting Internationaal en Europees recht volg je verplichte cursussen in combinatie met een aantal keuzecursussen.

Internationaal en Europees recht worden alleen maar belangrijker. Dat komt doordat in onze globaliserende wereld er steeds meer vraagstukken zijn die internationale samenwerking vereisen. Denk aan thema’s als handel en concurrentie, migratie, digitalisering, klimaatverandering of georganiseerde misdaad: deze thema’s roepen vragen op die niet stoppen binnen de landsgrenzen. Daarom is er regelgeving nodig op internationaal en Europees niveau.

Grote impact op de Nederlandse rechtspraktijk

Binnen deze afstudeerrichting ligt de focus op de grote impact die deze internationale en Europese regelgeving heeft op de Nederlandse rechtspraktijk. Geschat wordt bijvoorbeeld dat momenteel ongeveer 20% van onze Nederlandse wetgeving eigenlijk niets meer is dan de omzetting van EU¬-wetgeving. Op veel rechtsterreinen is er daarom behoefte aan juristen met een internationaal en Europeesrechtelijk perspectief.

Bovendien zijn er meerdere rechtsgebieden waarin het internationaal en/of EU-recht de hoofdmoot vormen, en het Nederlands recht een meer secundaire plek heeft. Denk bijvoorbeeld aan het mededingings- en staatssteunrecht, waar grote bedrijven en overheidsinstanties continu mee te maken hebben, en waar ieder groot advocatenkantoor zich mee bezighoudt. Of denk aan het asiel- en migratierecht dat enorm veel werk vraagt van overheid, advocatuur, rechtspraak en ngo’s.

Brede basis met veel ruimte voor specialisatie

De afstudeerrichting Internationaal en Europees recht biedt in dit kader een brede basis, met daarnaast veel ruimte om je te specialiseren. Naast de standaard mastercursus 'Methodologie van de Rechtswetenschap', volg je verplicht drie algemenere cursussen: 'Doorwerking van Europees recht in nationale rechtsstelsels', 'Sociale markteconomie en EU-recht' en 'Contemporary issues in international law'.

De tweede helft van het programma kun je inhoudelijk vervolgens vrij invullen. Wil je bijvoorbeeld de grote commerciële rechtspraktijk in? Dan heb je met de cursus 'Europees mededingingsrecht', een privaatrechtelijke cursus (bijvoorbeeld 'Consumentenrecht' of 'Handelsrecht en internationaal privaatrecht') en een scriptie over mededingings- of staatssteunrecht een schitterend profiel. Of liggen jouw ambities meer in de sociale/ mensenrechtelijke hoek? Denk dan aan de cursus 'Internationale mensenrechten in de stad' in combinatie met bijvoorbeeld 'Nederlands migratierecht' en een scriptie op het gebied van internationale fundamentele rechten.

Voorbeeldplanning afstudeerrichting Internationaal en Europees recht 2023-2024

Voorbeeldplanning 30 EC per jaar, start per september. Eis: 30 EC verplichte cursussen, 15 EC keuzecursussen, 15 EC Scriptie.

Kwartiel 1
(01/09/23 - 10/11/23)
Kwartiel 2
(20/11/23 - 02/02/24)
Kwartiel 3
(12/02/24 - 19/04/24)
Kwartiel 4
(29/04/24 - 05/07/24)
Jaar 1      
RM3203
Methodologie van de Rechtswetenschap 7,5 EC (verplicht)
RM3113
Doorwerking van Europees recht in nationale rechtsstelsels 7,5 EC (verplicht)
RM3003
Sociale markteconomie en EU-recht 7,5 EC (verplicht)
RM3303
Contemporary Issues in International Law 7,5 EC (verplicht)
Jaar 2      
Keuzecursus, 7,5 EC Keuzecursus, 7,5 EC RM9906
Scriptie (4) 15 EC
 

(4) = deze cursus wordt vier keer per jaar aangeboden

Lees op de opleidingspagina master Rechten alles over de inhoud, opbouw, vooropleiding, studiemethoden én de mogelijkheden die je hebt met je masterdiploma.