Green care
Uit onderzoek weten we dat over het algemeen omgang met huisdieren positieve effecten heeft. Huisdieren motiveren tot een actievere en gezondere levensstijl en de verzorging van huisdieren stimuleert een gestructureerde dagindeling. De omgang met dieren leidt tot allerlei positieve emoties: plezier, gezelschap, minder eenzaamheid, sociale steun, gevoelens van nodig zijn, erkenning en zelfwaarde. Ook zorginstellingen worden zich steeds meer bewust van die positieve effecten op hun patiënten: ze hebben dan ook steeds meer aandacht voor 'green care'.
Onvoldoende wetenschappelijk bewijs
Bij patiënten met een vergevorderde neurodegeneratieve aandoening lijken dieren ook een positief effect te hebben op depressie en kwaliteit van leven. Zorginstellingen hebben dan ook veel belangstelling voor inzet van huisdieren bijvoorbeeld in de dementiezorg. Maar het wetenschappelijk bewijs is beperkt. Een review van het bestaande onderzoek laat zien dat de meeste studies bij deze groep verkennend van aard zijn of slecht opgezet. Het NATAIS-project gaat daarom een duidelijke onderzoeksagenda opstellen: wat weten we al op dit gebied en wat is nog onvoldoende bewezen.
Dementiezorg tijdens pandemieën verbeteren
De internationale en interdisciplinaire werkgroep wil met deze agenda onderzoek stimuleren en faciliteren over de effecten van interactie met natuur en dieren bij deze patiëntengroep én hun verzorgers. De focus is vooral gericht op het effect op enerzijds eenzaamheid en andere gevolgen van coronamaatregelen, en anderzijds op de kwaliteit van leven en psychosociale gevolgen zoals stemming, gevoel van verbondheid en empowerment. Zo’n agenda is nodig om solide onderzoek te stimuleren, en uiteindelijk de dementiezorg tijdens pandemieën te verbeteren.
Over het project
Het NATAIS (Neurodegenerative diseases, nATure, AnImalS) Onderzoek wordt gefinancierd door het Europese Joint Programme Neurodegenerative Disease Research (JPND). Roeslan Leontjevas (Open Universiteit en Radboud Universiteit) coördineert het project waar 11 instellingen uit 7 landen zijn betrokken. Vanuit de Open Universiteit maken ook Karin Hediger, Marie-José Enders-Slegers en Peter Reniers deel uit van het projectteam. Ook twee oud-studenten Psychologie zijn opgenomen in het team: Ine Declercq en Mascha Molog.
De projectresultaten worden eind 2023 verwacht.